Реклама / Ads
1| 2983 |31.10.2022 НОВИНИ

ООН постави под въпрос съображенията на Москва да замрази зърненото споразумение

.
ООН постави под въпрос правотата на съображенията на Москва да преустанови участието си в зърненото споразумение с Украйна, предаде ДПА.
 

"Когато в тази зона не се намират плавателни съдове от инициативата за износа на зърно, коридорът не се ползва със специален статут", каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН Мартин Грифитс, координатор в Обединените нации по въпросите на хуманитарната помощ.

 

"Тогава коридорът не играе никаква прикриваща или защитна роля за отбранителни или настъпателни военни действия. Той няма как да бъде използван като щит или прикритие. Още по-малко може да бъде зона със забранен достъп", посочи представителят на ООН. 

 

В нощта на предполагаемите нападения в този коридор не е имало никакви товарни кораби, добави той. 

 

В събота Русия замрази споразумението, което беше сключено с посредничеството на Турция и ООН. Москва мотивира решението си с нападения с дронове от страна на Киев срещу Черноморския ѝ флот и заяви, че Украйна е използвала коридора за корабите със зърно като прикритие за извършването им.

 

Грифитс заяви, че няма проблем изпълнението на зърнените договорености да продължи въпреки замразяването им от Русия, тъй като Москва само временно е прекратила участието си в тях.

 

"Нашето разбиране е, че инициативата и задълженията, поети по нея, остават в сила", каза той. "Русия само временно преустановява действията по изпълнението ѝ."

Днес 12 кораба с продоволствие отплаваха от украинските пристанища, а два се насочиха към Украйна, за да товарят.

 

Отначало не беше ясно дали ООН ще продължи да експортира пратките със зърно, при положение че Русия е престанала да участва.

 

"ООН изразява готовност да вземе отношение по всички съображения и предложения на всяка от страните", заяви Грифитс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2768 |31.10.2022 Швейцария постави нов рекорд за пътуване с най-дългия пътнически влак в света . 1| 2958 |27.10.2022 Шефът на НСлС за акцията в Белоградчик: Става въпрос за тежки злоупотреби . 27| 27021 |27.10.2022 Какви въпроси и кога ще е удобно да Ви питаме, господин Петков? . 4| 2891 |27.10.2022 Въпросът с оръжейната помощ на Украйна: Не че не искаме, но може и да нямаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads