Реклама / Ads
5| 3386 |03.08.2021 НОВИНИ

ООН призова Украйна за щателно разследване на смъртта на беларусина

.
Виталий Шишов Източник: Twitter
ООН призова днес украинските власти да проведат ”щателно” разследване на смъртта на беларуския гражданин Виталий Шишов, открит обесен в парк в Киев, предаде Франс прес.
 

Припомняме Ви, че Шишов е бил шеф на неправителствена организация в Украйна, която помага на беларусите, опитващи се да избягат от преследване. Виталий е бил принуден да се премести в Украйна през есента на 2020 г., след антиправителствените протести в Беларус, съобщиха от организацията.

 

Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че заплахите срещу белоруското гражданско общество трябва да спрат, но подчерта, че не установява пряка връзка между смъртта на Виталий Шишов и репресиите срещу дисиденти от страна на режима на белоруския президент Александър Лукашенко.

 

"Това добавя ново измерение към безпокойството и загрижеността за случващото се в Беларус", заяви пред журналисти в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН Марта Уртадо.

 

"Ситуацията се влошава значително", каза Уртадо и допълни: "Видяхме това през последната седмица със сплашване срещу организации на гражданското общество и журналисти, разпускане на десетки организации на гражданското общество в Беларус и тормоз над дисиденти".

 

"Това трябва да спре. Това сплашване срещу гражданското общество, медийните работници и всеки, който изразява мнение, различно от това на правителството, трябва да спре", добави говорителката.

 

"Всеки произволно задържан трябва незабавно да бъде освободен", каза още Уртадо и добави: "Всички сме притеснени от общата ситуация в Беларус".

 

Украйна ще направи всичко по силите си, за да разследва смъртта на беларуския активист Виталий Шишов, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

 

"Украйна ще направи всичко възможно за пълно разследване на случая: за нас е от първостепенна важност да разкрием истината за трагичната му смърт", написа в Туитър Кулеба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3350 |03.08.2021 Беларуски шеф на НПО открит обесен в Украйна . 12| 3815 |03.08.2021 Проф. Кантарджиев призова хората да се ваксинират заради идващата четвърта вълна на коронавирус . 1| 5125 |02.08.2021 Украйна обеща на Русия “камъни от небето” заради Крим . 7| 4116 |29.07.2021 Заев покани България в “мини-Шенген” и призова да има правителство, за да продължат преговорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads