Реклама / Ads
1| 2952 |15.12.2022 НОВИНИ

ООН: Стотици цивилни са убити в първите седмици на войната на Русия в Украйна

.
Източник: Личен архив
В първите седмици на войната на Русия в Украйна стотици цивилни са били убити по бързата процедура. През този период са документирани преки убийства на 341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета в 102 села и градове в Киевска, Черниговска и Сумска област.
 

Това се казва в доклад, представен от ръководителя на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

 

По думите на Тюрк пред Съвета са документирани екзекуции по бързата процедура и директни убийства на 441 цивилни само в три региона на Украйна за срок от 24 февруари до 6 април 2022 г.

 

"Действителните цифри вероятно ще бъдат значително по-високи, тъй като работим по потвърждаването на още 198 предполагаеми убийства в тези региони", заяви Тюрк пред Съвета.

 

Мъжете и момчетата са 88% от всички жертви на екзекуции по бързата процедура, "което предполага, че те са били мишени въз основа на техния пол", обясни ръководителят на ООН по правата на човека.

 

"Съществуват сериозни индикации, че екзекуциите по бързата процедура, документирани в доклада, могат да представляват военно престъпление - умишлено убийство."

 

Тюрк, който миналата седмица посети опустошената от войната страна, представи разтърсващи подробности за някои от убийствата, документирани в доклада.

"В някои случаи руските войници са екзекутирали цивилни граждани в импровизирани места за задържане", каза представителят на ООН.

 

Хора са били екзекутирани на място след проверки за сигурност, в къщите, дворовете и на вратите им, дори когато жертвата е показала ясно, че не представлява заплаха, например като е държала ръцете си във въздуха, обясни Тюрк.

 

Според него руски бронирани машини и танкове са стреляли по жилищни сгради, убивайки цивилни граждани в домовете им."Цивилни граждани са били поразявани по пътищата, докато са се придвижвали в рамките на или между населените места или докато са пътували до работа", каза Тюрк.

 

За откритите стотици тела в киевското предградие Буча след изтласкването на руската армия през март Тюрк заяви, че са документирани убийствата на 73 цивилни граждани там, включително три деца, между 4 и 30 март.

 

Предстои да бъдат потвърдени още 105 предполагаеми убийства на цивилни граждани там.

 

Експертите на ООН продължават да документират произволни задържания, насилствени изчезвания, изтезания и сексуално насилие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2907 |12.12.2022 Нападение в Кабул. Трима са убити, 18 - ранени . 1| 3250 |12.12.2022 Върнаха тялото на убития в Украйна замбийски студент, мобилизиран от руски затвор . 2| 3012 |06.12.2022 Разследват дали стотици животни са били убити при опити на Мъск . 4| 3182 |05.12.2022 Взривове на руски военни летища на 800 км от границата с Украйна. Има убити и разрушени бомбардировачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads