Реклама / Ads
0| 4192 |29.05.2019 НОВИНИ

Опасност от порои и наводнения в последните дни на май

.
Опасност от поройни наводнения има във водосборите на редица реки на Централна и Западна България на 30 и 31 май, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 

 В Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май в резултат на валежи повишения на речните нива ще има в целия басейн, съобщава Дарик. Значителни ще са повишенията във водосборите на р. Осъм и р. Янтра (притока ѝ р. Росица). В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30май и през нощта срещу 31 май във водосбора на р. Ерма, р. Искър (р. Владайска), р. Осъм (р. Черни Осъм, р. Ломя), р. Янтра (р. Росица).

 

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 29, 30 и 31 май ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. В резултат на валежи от нощта на 30 срещу 31 май ще започне повишение на речните нива във водосбора. По-значителни ще са те във водосборите на р. Владайска, р. Блато, р. Искрецка и р. Малък Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

 

От вечерните часове на 30 и на 31 май ще започнат повишения във водосбора на река Янтра, като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Росица. В Източнобеломорския басейн по-значителни ще са повишенията през нощта на 30 срещу 31 май и сутрешните часове на 31 май в горните части от водосбора на р. Тунджа (над яз. Копринка), в притоците на р. Марица в средното й течение (р. Стряма, Рахманлийска, р. Първенецка и р. Чепеларска). В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30 май и през нощта срещу 31 май в горното течение на р. Тунджа (над яз. Копринка), във водосбора на р. Марица.

 

От следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май, в резултат на валежи се очакват повишения на речните нива главно във водосбора на р. Струма. По-значителни повишения са възможни през нощта на 30 срещу 31 май и сутрешните часове на 31 май в горните части от водосбора на р. Струма и притоците й р. Конска, р. Светля, р. Явор и р. Треклянска. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. Първомай и в притоците ѝ р. Стряма и р. Рахманлийска).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3843 |26.05.2019 БСП – София: Има сериозна опасност от нарушаване на ИК при предаването на протоколите на СИК . 0| 4516 |23.05.2019 Порои утре в 16 области . 0| 4571 |22.05.2019 Девет области са заплашени от порои утре . 0| 3649 |22.05.2019 Външно предупреди за опасност от тероризъм в Индонезия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads