Реклама / Ads
2| 6821 |29.10.2012 НОВИНИ

Опасност от преливане на реките Тунджа и Арда

.
Обилните валежи активизираха многобройни свлачища, наводниха пътища, улици, къщи и дворове в цялата страна. Река Тунджа може да прелее при Елхово. Община Неделино е пред обявяване на бедствено положение.
 

В областите Кърджали и Хасково е обявена най-високата степен на опасност – червено, а в цяла Източна България в сила е код “оранжев”, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. По техни данни в следващите 24 часа предстои усложняване на обстановката в югоизточната част на страната.

Заради усложнената обстановка, Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите е на 24-часов режим на работа, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев код за тревога. Има опасност река Тунджа да прелее при Елхово, предупредиха от МОСВ. Очаква се и преминаване на високи води по река Арда, както и на притоците й - река Върбица и река Крумовица, в понеделник и вторник.

Рекордните 117 л/кв.м дъжд са паднали в село Манастир, община Лъки, за последните 24 часа, съобщи метеорологът от Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Минчо Хаджиев.

В Златоград са се излели 106 л/ кв.м, на връх Рожен - 100 л/кв.м, в Смолян – 76 л/кв.м. В селата най-голямото количество дъжд е отчетено освен в Манастир, и в Триград (Девинско) - 80 литра, Арда (Смолянско) - 65 литра, и Давидково (община Баните) – 40 литра.

Според Хаджиев няма опасност от сериозни наводнения, причинени от дъждовете, тъй като земята е изключително суха, вследствие на засушаването през лятото и есента.

В община Неделино може да бъде обявено бедствено положение, съобщи кметът Стоян Беширов. Активизирали са се около 30 свлачища. Най-тежко е положението между махалите Горен и Долен Върли дол и Ангелови колиби – Крайна, където пътят е затворен заради опасност от рухване на електропровод.

Активизирали се свлачища затрудниха движението по пътищата Чепеларе - Асеновград и Смолян - Стойките. В тези участъци преминаването на автомобили се извършва в едната пътна лента. Вследствие на дъждовете са паднали камъни и дървета по пътищата, като аварийни екипи почистват трасетата.

Свлачище се е активизирало на пътя Кричим - Девин. По целия път и най-вече в района на язовирната стена има паднали камъни. По пътя Югово - Лъки също има активизирало се свлачище, в района над Лъки.

Проливният дъжд е наводнил сградата на кметството в бургаския комплекс “Меден рудник”. В момента сградата се почиства от водата. Затворен е и подлезът на СОМАТ.

Обстановката в Поморие е усложнена заради обилните валежи, съобщиха от пресцентъра на общината. Канализационната система не може да поеме интензивния валеж и десетина улици са наводнени.

Има сигнали за наводнени приземни избени помещения. Към настоящия момент валежът продължава, което не дава възможност за цялостно извършване на отводнителни мероприятия. Със заповед на зам.-кмета на Поморие Янчо Илиев е свикан кризисният щаб на общината.

В Сливен в района на училище "Антон Иванов" е пропаднало част от пътното платно заради проливния дъжд. Около 20 литра на квадратен метър дъжд са паднали на територията на общината.

По пътя за село Бяла, който е част от републиканската мрежа, има паднали камъни. Изсипалият се рано сутринта пороен дъжд в Кюстендил наводни много от улиците в областния център.

Повече от 300 сигнала са постъпилите в Столична община и на тел. 112 за наводнени улици и мазета, съобщиха от Столична община.

Най-много са оплакванията от районите “Красно село”, “Триадица”, ”Витоша” и “Красна поляна”. Сигналите са подадени до фирмите, ангажирани с почистването на уличните шахти и оттоци.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е възложила на районните кметове да извършат проверка на критичните участъци на реки и на участъци от пътната инфраструктура и да докладват за състоянието им, както и да обходят районите си и да набележат проблемните участъци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6728 |23.07.2012 Ген. Атанасов: Борисов и Цветанов се превърнаха в опасност за системата за сигурност . 24| 5966 |03.04.2012 Киберсигурността ни в опасност; спецструктура я защитава . 0| 5411 |17.03.2012 9-годишна с опасност за живота след катастрофа . 23| 5751 |06.02.2012 Н. Караджова: Нови повишения на нивата на реките се очакват в Хасковско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads