Реклама / Ads
7| 4469 |06.09.2024 НОВИНИ

"Опасността е голяма, а никой не ни чува!". 6% от България е раздадена за проучване на злато, в Своге готвят протест

.
Източник: БГНЕС
“В момента 6% от територията на България е раздадена за търсене и проучване на злато. Почти всички тези площи попадат в “Натура 2000”, това са планински райони, където се оформят питейните води на България”.
 

“Опасността е голяма, а никой не ни чува! Готвим протест срещу добива на злато в района на Своге”. Това каза пред ФрогНюз Кристиян Петков, основател на гражданско сдружение “Ти решаваш за Своге и Балкана”.





Канадски ли са наистина тези канадски компании или имат връзка с Русия - инж. Димитър Куманов от “Балканка” задава пък този въпрос. И дали освен че стотици хиляди хора ще бъдат засегнати, ще останат без капка нормална вода за пиене, няма да се окаже, че парите, изкарвани от техните страдания, ще идат, за да финансират войната на Путин срещу Украйна.

 

Сдружение “Ти решаваш за Своге и Балкана” е основано само и единствено с цел да спре проекта срещу сондажи за добив на злато в землището на селата Бов, Лакатник, Желен, Заноге, Брезов дол, Габровница, Еленов дол, Лесковдол, Оплетня, Осеновлаг и Церово в община Своге, както и селата Гурково, Краево и Литаково, попадащи в община Ботевград, Зли дол и Оселна в община Мездра.

 

Разрешението на Министерски съвет е от 2021 г.  Предвиждат се 57 алтернативни сондажни площадки за ядково сондиране, като за сондиране на 1900 м ще бъдат прокарани осем локации, подбрани измежду съгласуваните 57. От всички тези 57 потенциални сондажи за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ "ЕЕ-1", 44 са на територията на защитена зона BG0001042 "Искърски пролом-Ржана", а 13 остават извън нея.

 

На основание разрешението на МС фирмата „БЪЛГАРИЯ АЛФА“ ЕАД, дъщерна на канадската МУНДОРО КАПИТАЛ Инк., извършва геологопроучвателни работи в площ в района, която е с работно наименование “ЕЕ-1“. Главният управител на тази фирма се казва Теодора Дечева, която е с български корени, но от малка живее в Канада.

 

“От доста години се говори за тази идея, но тогава хората не вярваха, че ще се случи. Повярваха чак когато излезе реална карта с точката на сондажите”, каза Кристиян Петков.


.

Гражданите са изключително притеснени, че има опасност водата да изчезне, подобно на случая от лятото на 2022 г. Ако сондаж премине по пътя на подпочвените води, го прекъсва и тази вода спира да минава там, където е отивала преди това. Отделно има голяма опасност от замърсяване на водата и въздуха с олово и уран, с чиито залежи районът е известен. В непосредствена опасност са множеството извори, които единствено и без алтернатива осигуряват вода за питейни, битови и земеделски нужди на хиляди жители на обезлюдяващата Община Своге.

 

Проектът за златодобив ще засегне и унищожи природни, културни, исторически, археологически и туристически обекти, включително маршрута Ком-Емине, твърдят от сдружение “Ти решаваш за Своге и Балкана”.







“Когато обикаляхме селата със сдружението, възрастни местни ни разказваха как хората там са боледували, изселвали са цели махали, заради замърсяването на водата и въздуха. Водата е подпочвена, докато се хване в каптаж и водопровод след това. Веднъж влязла в подпочвената вода, това означава, че се отравя и земята. Освен това инвеститорите искат да добиват и мед, олово и цинк. Оловото също е адски вредно, така че става въпрос за наистина сериозни последици, ако това се случи”.

 

 “Пуснали сме възражения към Министерството на околната среда и водите срещу липсата на компетенция в МОСВ, към Народното събрание, Министерство на енергетиката, Омбудсман, Басейнова дирекция, Министерски съвет, президент. Отправили сме и писма до абсолютно всички партии, но не сме получили отговор. Опитваме се да вървим по един нормален ред, но никой не ни чува. Готвим протест, явно ще се наложи да ни чуят по другия начин”, категоричен е Кристиян Петков.

.

 “Изпратихме много възражения срещу този доклад, защото в целия район има много водоизточници и каптажи, които не са регистрирани в Басейнова дирекция и ВИК. Това означава, че наистина не знаят колко са водоизточниците и е много вероятно да пробиват и да правят сондажи в много близко разстояние на тях, което предполага, че ще се замърси водата”, допълни той.

 

 “За площ "ЕЕ-I" за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми, която се намира в Искърското дефиле, на изток от селата Лакатник, Бов и т.н. вече има сключен договор с енергийното министерство, който спрямо днешното законодателство може да влезе в сила след положително решение на Министерство на околната среда и водите по изготвен доклад за оценка на степента на въздействие на защитените зони по “Натура 2000”, където ще се развива този цялостен работен проект”, разясни пред ФрогНюз Димитър Куманов от сдружение “Балканка”.

 

 “Срокът за търсене и проучване е изтекъл в края на август, като не е подадено заявление за продължаване на срока на договора. Едновременно с това на сайта на Министерство на околната среда и водите е публикуван този доклад за оценка по “Натура 2000” и в момента текат консултации с обществеността, които, по действащото законодателство, когато приключат, тогава екоминистерството трябва да го изпрати с всички тези становища на инвеститора и авторите на докладите, за да може, ако има нещо, да се направят необходимите поправки. За жалост, когато в нашата държава става въпрос за минните компании, които реално командват държавата, това са най-богатите хора, в крайна сметка няма нищо окончателно”.

 

Димитър Куманов обясни, че в приложение към доклада за оценка на безопасността трябва да има прикачени декларации на експертите, които да сочат, че те не са заинтересовани лица.

 

“Приложението не е публикувано въобще, а това е липса на отговорност на тези лица”, категоричен е той.







 “По становищата на Басейнова дирекция в Дунавски район, където попада тази площ, са се произнесли по съдържанието на цялостен работен проект за търсене и проучване. В самото становище на същата Басейнова дирекция обаче те обясняват, че не могат да кажат къде точно трябва да се поставят сондажите за тези проучвания. В това становище има и приложен списък с около 27-28 каптажа с питейна вода, които са им известни. Същевременно казват, че не им знаят местонахождението. Не знам как си обяснявате това. Реално те нито знаят къде са сондажите за търсенето и проучването, нито знаят съществуващите кладенци и питейни каптажи, но казват, че всичко е наред и този проект е допустим”, обяснява Куманов.

 

Той поясни, че другата площ EE-3, в която искат да правят проучвания и търсене на злато е на изток от Искърското дефиле - в района на Понор планина.

 

“Това е най-големия карстов район в България. Там са включени питейните води на Своге, Монтана, Мездра, Берковица, още по на изток има още една площ, която се казва Западен Балкан I,  където е и районът на Белоградчик. Това са карстови райони, там където има злато, винаги има или уран или арсен, понякога и живак, или ги има и трите заедно. Минните дейности в този район ще оставят целия Северозапад без капа вода за пиене”, категоричен е експертът.







 “Ситуацията е много интересна и от гледна точка на водната криза, която предизвика Министерството на околната среда и водите. В момента се говори само за количествените проблеми с питейната вода, никъде не става дума за това какви са проблемите с чистотата ѝ. Когато МОСВ съгласува подобни дейности, се стига до още по-големи рискове от замърсяване на питейната вода. Ще дам само два примера - за Хасковска област знаят всички и едно село до Пловдив - Брестовица, където водата започна да изтича черна от манганови съединения, именно от подпочвените води заради безотговорните действия на Министерство на околната среда и водите. От разрешаването на разни инвестиционни проекти, които водят до замърсяване на питейните води”.

 

 “В момента 6% от територията на България е раздадена за търсене и проучване на злато. Почти всички тези площи попадат в “Натура 2000”. Това са планински райони, където се оформят питейните води на България. Който се интересува какъв би бил резултатът, може да отиде да види река Малък Искър над Етрополе или река Тополица и всичките минно-добивни и преработвателни дейности в района на Медет, Златица и Пирдоп. Над реките в тези райони мухи не летят. Питейните кладенци на Тополница, толкова бяха замърсени с метали, че хората когато си поливаха доматите с вода от чешмата, те изсъхват. Това е бъдещето!”.

 

 “Инвеститорите са различни в различните райони. Зад площите в района, с работно наименование “ЕЕ-1” стои фирмата „БЪЛГАРИЯ АЛФА“ ЕАД, дъщерна на канадската МУНДОРО КАПИТАЛ Инк. Дънди Прешъс Металс Инк пък са завладели почти цялата държава, както и “Велосити Минералс“. Аз бих препоръчал на ДАНС да провери колко точно канадски са тези фирми. Ще дам и друг пример - в района Кюстендил, друга канадска фирма, която се казва “Гекон”, също щеше да търси злато в една огромна площ. Оказва се обаче, че шефът ѝ беше руснак. В района на Босилеградско също има фирми за метали, чиито шефове са руснаци. Така че, колко канадски са канадските фирми в България и дали златото на България не се изнася, за да се финансира войната на Путин, е много интересен въпрос”, каза Димитър Куманов от "Балканка".

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2225 |05.09.2024 Повече пътна полиция по магистралите заради засиления трафик, свързан с предстоящите почивни дни . 1| 2232 |05.09.2024 МААЕ: Вероятно ще се наложи разрушаването на охладителната кула, повредена при пожар в Запорожката АЕЦ . 0| 2219 |05.09.2024 „Български пощи“: Бавят се пратките от и за Украйна . 2| 2301 |05.09.2024 Еколози: Купувайте дрехи втора употреба, за да пестите вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads