Реклама / Ads
0| 2952 |06.09.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво прави Комо и Лугано толкова елитни?

.
Сред хилядите туристически дестинации, има места, които се открояват като „елитни“. Какво ги прави такива?
 

Въпреки че Италия може да се похвали с доста красиви и луксозни места, има едно, което се отличава - районът около езерото Комо. Тук са родени много известни личности, политици, художници и поети.


.

Възрастта на езерото е впечатляваща - то е връстник на ледниковата епоха. Още римляните го смятали за стратегическа точка и разположили голям военен лагер. А това означава, че мястото е сигурно и безопасно за всички местни жители. Така процъфтява търговията и занаятчийството и се образуват градчета.

 

От началото на XIX в. езерото за кратко време придобива славата на средище на т.нар. вилна култура, което води до строителен бум и възход на елитния туризъм. И така Комо става една от задължителните спирки не само в туристическата програма, но и място за почивка на много известни личности от световния елит, актьори и политици. Дори много „ловци на знаменитости“ идват тук само, за да зърнат някой познат от малкия екран.

 

За да се насладите истински на изумителния пейзаж, аристократичните вили, на бреговете, покрити с пищна зеленина, има само един вариант - по вода. Водният транспорт тук е добре развит. Полетите със самолет не са по джоба на всеки, но пък гледката си заслужава. Още за Комо гледайте във видеото на Професия турист, а сега искам да обърна внимание и на още едно пленително градче.

 

Само на 10 минути е швейцарската граница. За тази сякаш идеална страна ще ви разкажа в отделна статия с видео, защото наистина е интересно да се надникне зад перфектния облик. Пристигаме в Лугано, разположено на брега на не по-малко красиво езеро.


.


Това е най-южно разположеният град в Швейцария. Заради близостта си до Италия, градът успешно съчетава италианската атмосфера и швейцарската прецизност. Езерото, на което е разположен градът, се намира между две известни езера – Маджоре и Комо. 63% от водната му площ влиза в пределите на Швейцария, а останалите 37% - в Италия.

 

Също като Комо, и тези брегове са били заселени от древни времена. Първият официален документ, в който се споменава за селище на езерото, датира от 724 г.

 

Днес Лугано е пленителен. Тук се намират централите на някои от основните швейцарски банки, както и офиси на водещи компании. Именно тяхното присъствие тук, прави градът космополитен и особено привлекателен. Улиците са изпъстрени с много красиви и скъпи магазини. От витрините светят бижута с диаманти и скъпоценни камъни, както и часовници на най-известните световни марки, някой стигащи 6 цифрени суми. Впечатление ни прави, че артикулите не се прибират след затварянето на магазина, както в повечето европейски градове, а спокойно могат да се разгледат.

За атмосферата, швейцарския шоколад и още любопитни неща гледайте във видеото на Професия турист и се абонирайте за канала ни.

 

 

Автор: Адриана Русенова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2491 |04.09.2024 20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България . 2| 5362 |02.09.2024 Влияние на гумите върху безопасността . 0| 2423 |30.08.2024 Едно от най-интересните колоездачни състезания у нас ще се проведе в Пампорово и пътеките над Смолян и Чепеларе през уикенда . 3| 3709 |30.08.2024 Коя е „Фръцлата“ на Сицилия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads