Реклама / Ads
0| 3278 |27.06.2022 НОВИНИ

Оперативен център в Истанбул помага за износа на украинско зърно

.
Турция създава оперативен център в Истанбул, за да може корабите, натоварени с украинско зърно да потеглят възможно най-скоро. Това става ясно от думите на говорителят на турския президент Реджеп Ердоган Фахретин Алтун пред водещия италиански вестник ”Il Messaggero”.
 

Коментарът на Алтун идва на фона на опасенията от глобална продоволствена криза заради блокираните тонове зърно заради войната в Украйна. Турция пое ангажимент да бъде медиатор в разрешаването на конфликта и да се опита да освободи пшеницата. 


По думите на Алтун е постигнат консенсус за създаването на подобен оперативен център в Истанбул, който да се занимава с износа. 


"Изиграхме ролята на посредник и в резултат на нашите преговори беше постигнат консенсус за създаването на оперативен център в Истанбул. Надяваме се, че корабите, натоварени със зърно, ще напуснат възможно най-скоро", каза говорителят на Ердоган пред италианското издание. 


Той добави, че Турция отдава голямо значение на безопасното провеждане на този процес и предотвратяването на всякакви инциденти.


Алтън говори и за ролята на Турция във войната между Русия и Украйна. По думите му Анкара се стреми да насърчава "справедливия мир" при всякакви обстоятелства и отправи критики към някои държави, които се застъпват за продължаваща война, която да доведе до изчерпване на бойния потенциал на Москва. 


Съветникът на Ердоган каза, че Турция няма да се присъедини към санкциите срещу Москва, ако не бъдат наложени на ниво ООН.


Според турското министерство на отбраната срещата е протекла в "конструктивна и много позитивна атмосфера", а участниците в нея заявиха, че са постигнали споразумение за провеждане на четиристранни преговори с Украйна и ООН. В същото време Министерството на външните работи на Украйна не потвърди това споразумение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3109 |27.06.2022 Руски ракети удариха препълнен търговски център в Централна Украйна /видео/ . 0| 2826 |24.06.2022 Три хиляди лева глоба за Расате заради нахлуването в ЛГБТИ център . 0| 3128 |23.06.2022 Силна буря наводни подлези в центъра на София . 0| 2778 |23.06.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Център“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads