Реклама / Ads
0| 2745 |05.07.2022 НОВИНИ

ЕС опипва почвата за използване на конфискувани руски активи

.
Европейският съюз проучва начини, с които да използва конфискувани руски активи. Става дума за замразените заради икономическите санкции на Запада средства, които биха могли да бъдат иззети заради нарушения на забраните на Брюксел, наложени заради войната в Украйна. Това става ясно от предложение, видяно от "Euractiv".
 

Миналата седмица Европейската комисия даде одобрението си за пилотния проект, чието изпълнение ще струва половин милион евро от наличните 40 милиона евро. Той ще обхване аспекти като приемане на санкции, замразяване на активи, конфискация на активи и повторно въвеждане на конфискуваните активи в националната икономика за социална употреба, както и в бюджета на ЕС за публични разходи в Украйна.

През май Комисията разкри планове за улесняване на конфискуването на замразени активи, свързани със сериозни незаконни дейности и заподозрени престъпници, включително тези, които избягват санкциите на ЕС срещу Русия.

 

Идеята е все още на начален етап. За да стане факт, предложението трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС. Според него обаче нарушаването на ограничителните мерки на ЕС ще бъде добавено към списъка с престъпления, което ще създаде правно основание за престъпления и наказания в целия ЕС.

 

Такива общи правила на ЕС, на теория, биха улеснили разследването, наказателното преследване и наказването на извършителите, а в следваща стъпка - изземването на активи с помощта на създадената от ЕК през март работна група. 

 

Сътрудничеството обаче ще изисква координиране на всички нива на правоприлагането на ЕС.

 

Предложеният пилотен проект, когато бъде конкретизиран от Европейската комисия, има за цел да стане част от други източници на средства за възстановяване, които в момента се разработват съвместно от Европейската комисия и Киев в рамките на наскоро обявената Платформа за възстановяване на Украйна. Иззетите източници са предназначени да бъдат разпределени въз основа на функционирането на "платформата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2768 |28.06.2022 ЕС удължава използването на COVID сертификатите . 0| 4375 |13.06.2022 Радан Кънев: Аргументът на Трифонов е фалшив, а използването му е позорно! Това е чалгата в политиката! . 0| 3833 |20.05.2022 Митрофанова: Използването на думата „корупция“ за Путин и ”Балкански поток” е оскърбление . 0| 3214 |09.05.2022 Борел: ЕС да обмисли използването на руските валутни резерви за възстановяването на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads