Реклама / Ads
32| 6118 |22.12.2010 НОВИНИ

Опозицията иска разследване на Цветанов

.
Скандалът с горонооряховските лекари и резултатите на съдебно-медицинската експертиза, доказала, че бебето е родено мъртво, обедини депутатите от Синята коалиция, ДПС, БСП и РЗС около идеята за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая с бебето в Горна Оряховица.
 


За сформиране на такава комисия са нужни 48 депутатски подписа. Идеята е тя да разследва кой е възложил подслушване на лекарите, кои са били подслушвани, кога е стартирала преписката по случая и да бъдат изслушани аудио записите от СРС-тата. Предвижда се комисията да е създадена на паритетен принцип и да извърши проверка в рамките на един месец.

С депутатите от ГЕРБ и „Атака” все още не са проведени разговори, но това предстои да се случи още днес.

Вчера бяха оповестени официално резултатите от аутопсията на плода, която беше направена от петима лекари. Заключенията на петимата медици са, че категорично не става въпрос за убийство на новородено - за което бяха заподозрени четирима лекари от Горна Оряховица. Проф. Тодор Чернев заяви пред Дарик, че бебето е било родено мъртво и това е било доказано с хистологични проби. По думите му не може да има съмнения за лекарска небрежност. Той коментира, че случаят е напълно обикновен и шума около него е напълно излишен.

Припомняме, че четирима лекари от болницата в града бяха обвинени, че умишлено са умъртвили плода на 17-годишната родилка.

Когато скандалът избухна и прикова общественото внимание вътрешният министър Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна разговори между лекарите, събрани чрез СРС-та. Тогава той заяви, че бебето е умъртвено умишлено. „Това, което в момента ви прочетох, ако вие не можете да си направите извода какво се е случило в тази болница; как едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е дадено шанс и не са положени необходимите усилия, аз само искам да ви пожелая едно: да не ви се случва подобен случай на вас или на ваши близки”, коментира тогава вътрешният министър.

След като чу СРС-тата пък здравният министър Стефан Константинов заяви, че го е срам от лекарите в Горна Оряховица.

По-рано днес, въпреки опитите на ГЕРБ и "Атака" да отхвърлят последователно три искания за изслушване на вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, вътрешният министър сам съобщи, че в 18 часа днес ще отиде в парламента, за да коментира темата за недоносеното бебе, родено в болницата в Горна Оряховица.

След направената съдебно-медицинска експертиза от парламентарните групи на Синята коалиция, на левицата и на ДПС настояха Цветанов да се яви в НС, за да даде отново обяснения по този казус. Тяхна бе и претенцията вътрешният министър да ги информира какво се случва след като петорната съдебно-медицинска експертиза установи, че бебето е било мъртвородено, така както в началото на месеца от парламентарната трибуна Цветанов изчете стенограми от специални разузнавателни средства, уличаващи лекарите от болницата в предумишлено убийство на бебето.

Междувременно здравният министър Стефан Константинов не пожела да коментира противоречието между петорната съдебно-медицинска експертиза, според която недоносеното бебе от Горна Оряховица е било мъртвородено и прочетените от вътрешния министър Цветан Цветанов стенограми от подслушването на лекарите в болницата. “Аз не мога да коментирам един вицепремиер“, заяви Константинов пред БНТ. Той посочи, че продължава да го е срам от това което е чул при изчитането в парламента на стенограмите от специалните разузнавателни средства.

Според Константинов зам.-директора на Майчин дом проф. Тодор Чернев, който е един от медиците, направили експертизата, неправилно е оповестил пред медиите във вторник заключението от експертизата.

“Това което е направил проф.Чернев, не мисля, че е редното – един човек-експерт от групата да излиза и да го казва това нещо, не знам дали дори е било разрешено към момента“, посочи министърът.

“Защото мисля, че тези неща трябва да бъдат раздадени официално и да бъде разрешено разгласяването им. После, аз искам да го видя това написано черно на бяло, че плодът е бил мъртъв и какви са заключенията на експертизата. Сега да коментираме един факт, който е излязъл, някой някъде нещо е казал, струва ми се несериозно“.

“Искам да се запозная директно с документите и да видя причините, за което е стигнато до това съждение. Мисля, че страшно много въпроси има, но сега да седнем да ги коментираме на базата на някой казал, изнесено, чуто в Народното събрание, стенограми. Всъщност информацията, с която разполагам, която съм чул с ушите си и сетивата си, това е в Народното събрание, когато беше прочетена стенограмата. Вчера научих за тези изказвания, не съм директно слушал, нито чел какво е казал проф. Чернев, но мисля, че има други органи, които трябва да решат дали ще я направят достъпна тази експертиза, тогава вече можем да дискутираме по отделни въпроси, защото наистина се явяват сериозни разминавания в много от нещата“, заяви Константинов.

“Като здравен министър не мога да си представя плод, който е мъртъв, той или е мъртвороден и не може часове след това примерно да има данни, че е имал някакви дихателни движения или е живял. Това е първото абсолютно, който всеки медик би си го задал. Не искам да визирам конкретния случай, но принципният въпрос, който ние си задаваме – какво се е случвало, дали е било редно“, посочи още Константинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 7036 |21.12.2010 Р. Петков за разследването: Сори; два пъти сори! . 15| 5927 |18.12.2010 Цветанов: Ще кажа всичко за имотите ми през януари . 11| 5783 |17.12.2010 Цветанов „жертва” заместника си? . 10| 5240 |16.12.2010 Няма да разследват Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads