Реклама / Ads
26| 4986 |20.01.2023 НОВИНИ

Оръжията за Украйна, а не третия мандат и новите избори скараха ГЕРБ, БСП и ПП

.
Военната помощ за Украйна, а не петите за страната ни предсрочни избори се превърнаха в гореща тема в ефира на Българската национална телевизия. БСП, ГЕРБ и ”Продължаваме Промяната” се скараха по въпроса изпращала ли е страната ни оръжия на Киев, или не. Георги Свиленски от БСП дори стигна малко по-далеч като определи разследването на германското издание ”Ди Велт” с кризисен пиар за Кирил Петков и намекна за умишлен провал на опита на БСП да състави кабинет.
 

"Кризисен пиар за Кирил Петков е разследването на "Ди Велт" за оръжейната помощ за Украйна. Последните 10 статии на този журналист от ди велт са в подкрепа на Кирил Петков. Ако е изнасяно оръжие от България за Украйна, премиерът трябва да знае. Ако знае, нарушил е решението на парламента. Не знам до кога ще се спекулира с тази тема. Винаги се прави когато третия мандат е в БСП и Корнелия Нинова трябва да направи опит за правителство. По договор е записано къде отива това оръжие. По времето на Кирил Петков с участието на Нинова от България не е излязъл нито един патрон за Украйна. Спекулацията на гърба на БСП се прави винаги, когато мандатът е в БСП и има реалност да съставим правителство", посочи пред БНТ Георги Свиленски. 


"Сега ни попитаха, затова сега сме казали за Украйна. Получихме телефонно обаждане. Журналистите бяха разбрали какво се е случвало. Не сме изнасяли оръжия, както и Свиленски каза. България позволи на военнопромишления комплекс да работи с партньорите в НАТО. Имаха програми за изкупуване на цялото оръжие от съветски модел в цяла Европа. Беше ни помогнато да изнасяме цялата си продукция. Не го казахме, защото в онзи момент беше опасно за България. Трябва да помогнем на Украйна и да защитим България. Това е ключово. Не сме тук, за да провеждаме интересите на САЩ или Русия, а да защитим българския интерес", посочи на свой ред Асен Василев от ПП. 


ПП не търсят подкрепа с тези признания, посочи Асен Василев. 


“Това е признание за България, не е за Асен Василев или ПП. Това е признание, че България е застанала с ясна позиция на страната на Украйна. Това е важно, защото има две визии за света в момента - големите държави и сферите на влияние като васали. Имаме друга визия - малките държави през международните институции да си отстояват правата”, обясни още Василев. 


Той отрече да има връзка между "Продължаваме Промяната" и платфомата Nexo. Василев заяви, че на срещата в Министерството на финансите е било поискано системата за разплащане "Борика" да се надгради. Проблемът по думите му е, че България няма регулация. 


"В САЩ има, затова ги съдят", обясни още Василев. 


Третият мандат


БСП обяви днес, че ще върне на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това се случи след проведената по-рано днес лидерска среща, на която отидоха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Разговорите бяха по инициатива на левицата. От ПП и ДБ категорично заявиха, че няма да участват в управление с ГЕРБ и ДПС и отказаха да се включат в разговорите. 


“Заявихме още в началото, че ще поканим на среща партиите с ясен първи въпрос - искат ли да има правителство и парламент. Няма смисъл БСП да държи мандата, след като на четвъртия ден поканихме всички лидери, дойдоха трима от тях, стана ясно, че няма подкрепа за правителство и парламент. Президентът достатъчно време го бави. Радев пак отлага - с ден, два. Искахме в понеделник, той даде дата за вторник. Право на президента е да избере на кого да даде мандата. Постъпихме както трябваше - отговорно, диалогично. За съжаление не получихме подкрепа”, посочи Свиленски от БСП. 


"Ако се търсеше опит за правителство на малцинството, подкрепено по някакъв начин, щяхме да влезем в разговори за платформата. Когато ние предложихме програма, колегите от БСП имаха проблеми, не я подкрепиха. Първият път се разбрахме и разписахме подробен документ. БСП поискаха всички да седнат на една маса и да се разберат. Ние няма как да участваме правителство с ГЕРБ и ДПС", отвърна Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3069 |18.01.2023 Димитър Ганев: Нямаше значение на кого Радев връчва третия мандат, отиваме към избори . 1| 2981 |18.01.2023 Зарков защити Радев: Проявил трезва преценка и здрави нерви при избора на БСП за третия мандат . 5| 4773 |17.01.2023 Донев в разрез с Радев: Има ли общо скандалът ”Nexo” с третия мандат и БСП? . 19| 3165 |17.01.2023 Радев отрече решението за третия мандат да има общо с Nexo

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads