Реклама / Ads
2| 3713 |30.01.2024 НОВИНИ

Орбан е готов да смекчи позицията си за помощта на ЕС за Украйна

.
Унгарският премиер Виктор Орбан Източник: БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан потвърди в интервю за френското седмично списание "Поан", че е готов да смекчи позицията си за използването на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна, съобщи Ройтерс.
 

Агенцията посочва, че изявлението е направено в навечерието на извънредната среща на върха на ЕС по този въпрос в четвъртък.

 

Вчера главният политически съветник на премиера на Унгария - Балаж Орбан, отбеляза, че Унгария е отворена за предложението 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за срок от четири години.

 

"Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно", гласят думите на Орбан, цитирани от "Поан".





Унгарският лидер бе яростен критик на финансовата и военна помощ, оказвана от ЕС на Киев, като поддържаше близки връзки с Кремъл от началото на руската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената държава от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не одобри въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.

 

В интервюто за "Поан" Орбан изразява и убеденост, че би могло да се вярва на публикация, в британския в. "Файненшъл таймс". В материала се казва, че Европейският съюз ще подложи на натиск унгарската икономика, в случай че Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев.





"След като "Файненшъл таймс" публикува документ, който разяснява в подробности сценарий за финансова блокада и шантаж на Унгария, може да бъдем сигурни, че такъв вариант съществува", казва унгарският министър-председател.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4058 |30.01.2024 Живко Коцев: В МВР има постъпили сигнали срещу президентството . 1| 3950 |30.01.2024 "Решени сме да стигнем до края": Фермери блокираха пътища във Франция . 10| 3865 |30.01.2024 Васил Пандов, ПП-ДБ: Внасяме предложение за нова формула за регулация на цената на лекарствата . 0| 3835 |30.01.2024 И учениците в София-област минават на онлайн обучение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads