Реклама / Ads
5| 5617 |01.05.2020 НОВИНИ

Орнитолог: Песента на пойните птици въздейства върху здравето и имунитета

.
Източник: БГНЕС
Песента на пойните птици има благотворно въздействие върху здравето и подкрепя имунитета. През последните години в съвременната медицина е признат методът за лечение, наречен орнитотерапия, който се използва от специалистите, като съпътстваща терапия за преодоляване на депресивни състояния, панически атаки и други психо-соматични разстройства.
 

Това каза в интервю за БТА орнитологът Свилен Чешмеджиев.

 

Техниката е основана на човешкото възприятие към птичата песен. Според изследванията слушането на птичите трели има положително въздействие върху физическото и емоционалното здраве на хората.

През пролетта симфонията от песните на пойните птици - славеи, синигери, врабчета, има особено благотворен ефект. Проучванията показват, че хората които слушат и се наслаждават на песента на птиците са по-здрави, с по-добър хормонален баланс и с по-добро настроение. Така те по-лесно се адаптират и към извънредните ситуации, посочи орнитологът.

 

Тази съвкупност от компоненти увеличава имунитета, защото, когато мозъкът и съзнанието са настроени положително, това увеличава защитните сили на организма, допълни специалистът.

 

Птиците и техните звуци са един от начините в ситуацията на пандемия хората от градовете, ограничени в домовете си, да почувстват връзката с природата.

В градските условия един от начините да сме отново свързани с природата са пойните птици, припомни Свилен Чешмеджшиев. Той посочи още, че чрез тази взаимност, любителите на птичата песен могат да бъдат полезни на науката и на изследователите.

Това може да стане, когато хората от прозорците или от терасите и дворовете си наблюдават птиците, и докато ги слушат, може да ги записват и да предоставят данните на Българското дружество за защита на птиците/БДЗП/.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4233 |18.02.2020 Кога ще пуснат плочата с песента ”Преборихме корупцията, качихме се в класацията”? . 1| 4853 |20.09.2019 Почина композиторът, създал песента ”Лудо младо” . 2| 4477 |08.04.2019 Главният секретар на МВР пак си ”изпя песента” по телевизията . 9| 4815 |04.04.2019 И Ангелкова запя песента на Цецка - купила имота на груб строеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads