Реклама / Ads
1| 3835 |10.04.2020 НОВИНИ

Осъдиха окончателно бившия кмет на Септември

.
Марин Рачев
Бившият кмет на Септември Марин Рачев, чийто правомощия бяха прекратени заради конфликт интереси, е оконателно осъден за укриване на данъци, реши Върховният касационен съд (ВКС). Това дело е от 2017 г. По него пловдивската прокуратура обвини Рачев, че е укрил над 118 хил. лв. данъци в периода 2005 г.-2007 г, пише Медиапул.
 

Бившият кмет има бизнес с петролни продукти. В началото на 2018 г. Рачев бе арестуван и обвинен по друго дело – за безстопанственост и неизгодни сделки, сключвани докато ръководеше общината. Заради това разследване срещу него започна и производство за конфликт на интереси, заради което в крайна сметка се раздели с поста си.

 

За укритите данъци Рачев бе осъден на първа инстанция на 2,5 години условно. Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата. Според решението на ВКС жалбата на Рачев е неоснователна, защото долните съдилища не са допуснали нарушения при разглеждането на делото. Съдът е постановил, че бившият кмет трябва да плати на държавата и малко над 115 хил. лв.

 

След приключване на това дело, остава съдът да се произнесе и по обвиненията в безстопанственост, повдигнати от спецпрокуратурата. Шумният арест на Рачев в началото на 2018 г. го превърна в "първия клиент" на новосъздадената КПКОНПИ. След задържането имаше простести в негова защита и искане да бъде освободен.

 

Той бе пуснат под гаранцияи дори се върна на поста си, но след това КПКОНПИ излезе с решение, според което той е бил конфликт на интереси. То бе потвърдено от Върховния административен съд, а след това местната избирателна комисия прекрати правомощията му. В момента града се управлява от временно избран кмет. Междувременно, по искане на КПКОНПИ, съдът наложи запори върху имущество на Рачев за общо 9 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 34514 |24.03.2020 Бившият здравен министър Ненков: Страх ме е да кажа, кой е яхнал здравната ни система . 7| 4230 |06.03.2020 Пет медицински сестри остават барикадирани в бившия Партиен дом, отказаха да говорят с психолози . 17| 6666 |26.02.2020 Политическо убежище в САЩ получи бившият главен прокурор на Гватемала . 0| 3924 |21.02.2020 Окончателно изтеглят лотарийните билети от търговската мрежа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads