Реклама / Ads
0| 3572 |26.08.2022 НОВИНИ

Осем кандидати за шест места за делегирани европрокурори

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Осем са кандидатите за шест места за европейски делегирани прокурори. Днес изтече срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за подбор. Съществува възможност някой магистрат да е подал документи по пощата.
 

Заявления за участие в подбора днес подадоха обвинителите Василен Бенчев и Живка Арсенова от Софийската районна прокуратура (СРП), Юлиана Христова и Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура (СГП), както и следователят Бойко Атанасов, съобщава правният портал „Лекс“.

 

Василен Бенчев започва работа в съдебната система през 2013 г. – първо две години е бил младши прокурор, а после обвинител в СРП. През последните 5 години е бил командирован в Специализираната прокуратура. След закриването ѝ в края на юли, той е командирован в СГП, където работи в сектор „Антикорупция“.

 

Живка Арсенова е в структурата на държавното обвинение от 2004 г. като първоначално е била работила във Велико Търново. От 2007 г. е в СРП. През последните осем години работи предимно в отдел „Изпълнение на наказанията и принудително лечение“.

 

Юлиана Христова е прокурор в СГП от края на 2008 г. През последните две години е в отдел „Международен, изпълнение на наказанията и наказателно съдебен надзор“. Преди това за кратко е работила като експерт в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

 

Иван Кучиев е обвинител в СГП от 2016 г. Работи в отдел „Криминален“. Преди това 10 години е бил старши разследващ полицай, работил е и като адвокат.

 

Бойко Атанасов е следовател в отдела към СГП. Това е неговият трети опит да бъде избран за ЕДП. През последните години освен за делегиран европрокурор, той беше независим кандидат-депутат, кандидат за член на Висшия съдебен съвет, искаше да става ръководител на Софийската районна прокуратура, на Софийската градска прокуратура, на Специализираната прокуратура, на апелативната спецпрокуратура, а само преди два месеца партията на Костадин Костадинов – „Възраждане“ го номинира и за шеф на анткорупционната комисия.

 

Вчера документи подадоха още трима обвинители от Софийската градска прокуратура – Михаела Райдовска, Марио Томов и Милко Момчев.

 

Процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли от Прокурорската колегия.

 

В момента българските ЕДП са девет при предвидени десет места. През юни обаче европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15, заради сериозното натоварване на деветимата ЕДП – Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев. Те бяха одобрени след проведени две процедури. В третата, при която трябваше да бъде попълнено десетото място, не се явиха кандидати. Предвидено е българските делегирани европрокурори ще се настанят бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134.

 

Увеличаването на броя на делегираните прокурори е процес, който тече в почти всички държави, които учредиха Европейската прокуратура. Причината е натовареността на ЕДП. Още преди две години е заложено, че след първата година от работата на ЕПр, спрямо натовареността ще бъде преоценен и броят на прокурорите от отделните държави, които работят в нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3541 |25.08.2022 Официално: Ясни са листите на ПП. Рашков, Хазарта и отцепниците от ИТН взеха места . 0| 2738 |23.08.2022 ”Форд” ще съкрати 3000 работни места . 0| 2604 |22.08.2022 Изтича срокът за регистрация на независими кандидати за парламентарните избори . 0| 2627 |19.08.2022 Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран, няма опасност за населените места

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads