Реклама / Ads
6| 2862 |19.05.2023 НОВИНИ

Още днес механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в пленарна зала

.
Механизмът за разследване на главния прокурор влиза в пленарна зала. Поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт бяха одобрени на първо четене в правната комисия вчера. Ако докладът бъде готов, текстовете може да влязат за обсъждане още днес. Заявката на председателя Стою Стоев от ПП-ДБ даде заявка, че ще направи всичко възможно това да се случи.
 

Промените бяха предложени от Министерския съвет и бяха обсъдени в продължение на няколко часа. След дебатите бяха приети с гласовете на всички партии, като само от "Възраждане" гласуваха "въздържал се". Партията на Костадин Костадинов предложи свой законопроект, който предвиждаше началникът на Националната следствена служба да може да разследва главния прокурор. Предложението бе отхвърлено. 

 

На заседанието присъстваха главният прокурор Иван Гешев и негови заместници, които се противопоставиха на промените.

 

Те предвиждат върховен съдия да може да разследва обвинител № 1 или неговите заместници при данни за престъпление, а мандатът на главния прокурор да може да бъде прекратяван с 13 гласа във ВСС, вместо досегашните 17. Разследването може да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, който ще се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС. 

 

Досега предложенията за законови промени, които да въведат механизъм за разследване на обвинител №1 успяха да минат само веднъж през правната комисия. В предишното Народно събрание този законопроект бе приет на първо четене в правна зала, но така и не стигна до дискусия в комисията, тъй като тогавашният председател Радомир Чолаков от ГЕРБ не включваше точката в дневния ред. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2864 |18.05.2023 Правната комисия най-сетне се зае с механизма за разследване на главния прокурор . 3| 2663 |18.05.2023 Старт на дебатите за приемане на механизъм за разследване на главния прокурор . 9| 3133 |14.05.2023 Ивайло Мирчев: Тези, които инсталираха и подкрепяха Гешев, днес искат оставката му. . 7| 2692 |12.05.2023 Прокуратурата се оправда: Чуждестранен експерт имало, но не бил допуснат в разследването за атентата срещу Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads