Реклама / Ads
7| 5212 |28.03.2020 НОВИНИ

Още един човек с коронавирус почина у нас. Ситуацията в чужбина се усложнява

.
Още един човек с коронавирус е починал у нас. Става дума за мъж, който е издъхнал в Пирогов. Друга жена е в критично състояние. Тя е възрастна, пред интубиране. Влошила се е за 4 дни. Това обясни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
 

От думите му стана ясно, че България мина границата от над 300 болни от COVID-19.

37 нови случая на заразени с COVID-19 у нас. Общият им брой става 313. . В София болните вече са 200. Най-възрастният пациент е 86-годишен, а най-малкият е на 3 години, допълни Мутафчийски. 

 

На въпрос от журналист какво ще се случи с хилядите студенти, които се готвят да пътуват за бригади във Великобритания, той с усмивка отговори: "Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде".

 

По света


Заразените с новия коронавирус в Канада вече са 4689. За едно денонощие броят им е скочил с 670 души, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от БТА. Случаи на зараза има в 12 от 13-те канадски провинции
.
Броят на заразените с коронавирус в Индия се увеличи със 140 души за едно денонощие и достигна днес 834 души. Това съобщи на сайта си индийското здравно министерство.

 

Тайланд съобщи за нови 109 случая, с което общият брой на заразените стана 1245. В страната бе регистриран шести смъртен случай от COVID-19, предаде Ройтерс.

Австралия отчете днес 14-и смъртен случай, след като жена почина в старчески дом в щата Нов Южен Уелс. Броят на болните от COVID-19 в страната се увеличи с 212 души и достигна 3378, две трети от които в Нов Южен Уелс и щата Виктория.

 

Министър-председателят на Ирландия нареди на гражданите да останат по домовете си до 12 април, за да се забави разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.


Ирландците ще имат право да излизат само за да пазаруват стоки от първа необходимост, за кратки самостоятелни физически упражнения или за важни посещения при роднини.

 

Почти всички магазини ще бъдат затворени, всички прояви и събирания извън пределите на дома ще бъдат забранени напълно и всички хора над 70 години или тези с хорнични болести не бива да напускат домовете си.

 

,,Тези радикални действия целят да спасят възможно повече животи'', каза премиерът Лио Варадкар. Потвърдените случаи на COVID-19 в Ирландия са 2121, а 22 души са починали.

 

,,Призовавам всеки мъж, жена или дете да направи тези жертви от любов към останалите. Покажете, че ви е грижа за семейството и приятелите ви: останете си у дома", заяви още на пресконференция Варадкар, цитиран от БТА.

По-рано Ирландия затвори училищата, университетите, ресторантите и редица търговски обекти.

 

Турският президент Реджеп Ердоган огласи пакет от нови, допълнителни мерки за борба срещу разпространението на новия коронавирус в Турция. Пакетът включва мерки, които са групирани общо в седем пункта.


Междуградските превози ще се осъществяват само с разрешение на съответното валийство. В частния сектор ще се прилага гъвкава система на трудова заетост, с минимум персонал, както е в обществения сектор. В обществения транспорт ще се съблюдава дистанция между седящите.

 

Забраняват се през уикендите разходките, както и тичането, карането на колела и всякакви спортни дейности в парковете, край морския бряг, риболова, пикник на открити места, както и събирането на групи в парковете през останалите дни на седмицата. Уволняването или пускането в отпуск на войниците ще става след като са преминали през 14-дневна карантина. Отменят се всички полети зад граница. Валийствата ще бъдат отговорни за спазването на мерките, а там, където се налага, ще бъдат прилагани допълнителни мерки.

 

Държавният глава посочи, че тези мерки са били предприети по препоръка на специализирания Научен съвет, който заседава вчера. В обръщение към гражданите на 83-милионна Турция Ердоган за пореден път ги призова да се поставят доброволно в изолация, под карантина и да не излизат от домовете си, освен за основни нужди и при спешни случаи, да ползват по-малко обществения транспорт, да полагат грижи за личната хигиена.

 

,,Ако тези мерки не се спазват доброволно, ще предприемем допълнителни. Трябва всички да спазваме предписанията. Вижте какво стана в САЩ. Но нека не се поддаваме на паника или на успокоение. Нека да се вслушаме в съветите на специалистите, на хората на науката", каза още Ердоган, цитиран от БТА. Към вчерашна дата починалите от новия коронавирус в Турция са 92 и са регистрирани 5 698 заразени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4482 |27.03.2020 Още един координационен център у нас - ще го ръководи КРС . 1| 4805 |27.03.2020 Eвропа върви след събитията в битката с коронавируса . 3| 5421 |26.03.2020 Епидемиолог от Оксфорд: Без мерки броят на заразените от коронавирус расте неконтролируемо . 4| 6312 |27.03.2020 Учени: Коронавирусът ще убие 40 млн. души, ако не бъде спрян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads