Реклама / Ads
0| 2663 |16.04.2023 НОВИНИ

Още жертви при сблъсъците в Судан. ООН зове за примирие

.
Продължават ожесточените боеве между суданската армия и паравоенни сили в столицата Хартум. Съобщава се за множество загинали. На този фон се засилва дипломатическият натиск за прекратяване на огъня. Към този момент обаче призивите остават незабелязани.
 

Тежки боеве с участието на бронирани превозни средства, монтирани на камиони картечници и военни самолети бушуваха в неделя в суданската столица за втори пореден ден. Безредици има и в съседния град Омдурман. Бойни действия има около международното летище в Хартум и централата на държавната телевизия. 


Загиналите са над 50. Сред загиналите има и служители на Световната продоволствена програма към ООН.  Синдикатът на суданските лекари съобщи, че близо 600 души са ранени, включително цивилни. 


Сблъсъците завършиха месеци на повишено напрежение между военните и RSF - паравоенно формирувание. Судан се управлява от генерали, след преврата през октомври 2021 г. Битката се води между армейски части, лоялни на фактическия лидер генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и RSF, командвани от заместник-лидера на Судан Мохамед Хамдан Дагало, известен също като Хемедти. Дагало твърди, че войските му ще продължават да се бият, докато не бъдат превзети всички армейски бази. В отговор въоръжените сили на Судан изключиха възможността за преговори "до разпускането на паравоенните RSF.


Организацията на обединените нации призовава за прекратяване на огъня. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш оглави международните призиви за незабавно прекратяване на огъня в Судан и възобновяване на преговорите. Гутериш потвърди ООН да подкрепя народа на Судан "в усилията му да възстанови демократичния преход".


Китайското външно министерство заяви, че е силно обезпокоено от боевете и призова двете страни да предотвратят ескалация на ситуацията.


В последния си отговор Вашингтон каза, че държавният секретар Антъни Блинкен се ангажира със страни с влияние, за да се опита да спре сраженията.


Арабската лига провежда спешна среща, за да обсъди ситуацията, след искане на Египет и Саудитска Арабия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2670 |16.04.2023 Седем жертви на масова стрелба в аквапарк в Мексико . 0| 3412 |16.04.2023 Десетки жертви при масови безредици в Судан . 6| 2905 |15.04.2023 11 станаха жертвите на руските удари по украинския град Славянск . 0| 2689 |10.04.2023 Четири са вече жертвите на трагедията в Марсилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads