Реклама / Ads
53| 5622 |05.11.2021 НОВИНИ

Оскверниха паметник на американски президент в София

.
София
Паметникът на бившия американски президент Удроу Уилсън в София бе осквернен от вандали. Той е помогнал за запазването на българския суверенитет след края на Първата световна война. Монументът, който е по проект на именития български скулптор Георги Чапкънов, е поставен в градинката между Централната баня и джамията ”Баня баши”.
 

Идеята е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Тя е била подкрепена от общественици, интелектуалци, КРИБ, кметът Йорданка Фандъкова, главният архитект на Здравко Здравков, доц. Тодор Чобанов. В инициативния комитет са такива изтъкнати българи като акад. Антон Дончев, акад. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, проф. Валери Стефанов, проф. Кирил Топалов, съобщава още съобщи Sofia24.bg.

 

Удроу Уилсън работи за постигане на справедлив мир. На 8 януари 1918 г. той произнася прочутата си реч за "четиринадесетте точки“, предлага създаването на Обществото на народите, организация, която ще се стреми да помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малки нации.

На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в границите на Царство България.

 

С решителната си намеса той предотвратява реализирането на огромните териториални претенции на Сърбия, Гърция и Румъния спрямо нашата страна, както и нейното ликвидиране като държава и разделянето на три района, подчинени на нейните съседи. Уилсън е категоричен, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.

 

Президентът е срещу отмъстителното отношение към победените народи и се аргументира, че то ще доведе до нова война в бъдеще. Той настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство.

 

През 1919 г. Удроу Уилсън получава Нобеловата награда за мир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3231 |11.10.2021 В Германия увековечиха Меркел на „американски кон“ . 44| 15168 |07.10.2021 Мартин Димитров за Фрог: ГЕРБ са крили преписка за паметника на Съветската армия с Москва . 25| 7975 |01.10.2021 „Групата за натиск“ до президента: Има пари за ремонт на паметника на окупатора, а за нов герб на парламента няма . 5| 3012 |29.09.2021 МВнР с протестна нота към управляващия посолството на РСМ заради подменен паметник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads