Реклама / Ads
1| 4919 |06.10.2014 НОВИНИ

ОССЕ и ПАСЕ: Изборите не носят вяра

.
Наблюдателите дадоха оценката си за изборите
Предсрочният вот не донесъл вярата на избирателите, че ще настъпи исканата промяна. Това са основните изводи на международните наблюдатели.
 

Тези избори бяха важни за България, заяви Одри Глоувър, ръководител на групата наблюдатели от ОССЕ на пресконференция, на която международните наблюдатели представиха резултати от анализа на предсрочния вот.

 

Глоувър отчете позитивни тенденции в работата на ЦИК. Малко обаче били диспутите по реалните въпроси за страната. В същото време медиите, според нея, не проявявали интерес към предизборната кампания освен в платената част.

 

Трябва според нея да се акцентира сериозно върху проблемите с преодоляването на купения вот. Ако на тези проблеми не се обърне сериозно внимание, ще продължим да наблюдаваме сериозен отлив на интерес към изборите и политическите процеси, предупреди Одри Гроувър.

 

Тези избори се проведоха в един общ климат на икономическа и политическа криза и отлив на доверие, констатира тя. Кампанията била характерна с несъдържателност, според ОССЕ.

 

ЦИК действаше по един открит и прозрачен начин, доволна е Глоувър. Въпреки това ЦИК не спазила някои крайни срокове. Около 140 са сигналите в ЦИК за нарушения, а 135 в РИК. ВАС се е произнесъл по 45 жалби.

 

Медиите предоставили на състезаващите се една платформа, върху която да представят възгледите си, отчетоха от ОССЕ. В печатните медии липсвало по-подробно покритие на случващото се в предизборната кампания. Липсвали разследващи и аналитични материали.

 

Част от СИК-овете изпитали трудност при преброяването на преференциалния вот и отчитането на машинното гласуване. Въпреки че властите показаха своя отговор на някои от явленията, прекалено късно дойде този отговор, така че да се възстанови доверието на заинтересованите страни, че изборите могат да доведат до очакваната промяна, каза Глоувър.

 

Дорис Фиала от ПАСЕ коментира на свой ред, че тези избори не са били важно само за България, но и за всички, за да се докаже, че у нас може да се работи за законност, върховенство на закона и демокрация.

 

Предсрочните парламентарни избори бяха белязани с умора от страна на гласоподавателите, смята тя. Избирателите не вярвали, че тези избори могат да доведат до исканата промяна, пише нюз.бг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4911 |06.10.2014 На връх изборите пернишката кметица стана баба . 2| 4664 |05.10.2014 От ДПС раздали 70 000 лв. в Галиче за изборите . 0| 4292 |05.10.2014 Променят движението в София за изборите . 5| 4694 |04.10.2014 Изборите идват с облаци и дъжд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads