Реклама / Ads
1| 4373 |29.12.2015 НОВИНИ

Оставиха в ареста шофьора, прегазил пешеходец в Пазарджик

.
Пловдивският апелативен съд остави в ареста 27-годишният Иван Янакиев, който на 18 декември прегази с джипа си „Хамър“ пешеходец на оживен булевард в Пазарджик. Магистратите отхвърлиха искането на защитата му за налагане на парична гаранция и бяха категорични, че има опасност той да се укрие или извърши друго престъпление, както и че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.
 

Според апелативния прокурор Росен Димов, събраните до момента доказателства сочат, че Иван Янакиев е имал възможност да види преминаващия по улицата 70-годишен пешеходец и ако е шофирал с по-ниска скорост, той е можел да предотврати жестокия удар. По думите му сред четиримата свидетели на трагичния инцидент са и двама полицаи от патрулиращ автомобил, според които младият мъж се е движил с над 90 километра в час. Росен Димов подчерта също, че шофьорът на "Хамъра" е с богато досие от нарушения.

 

Срещу него има пет наказателни постановления, едното от които е висящо. От 2010 до 2014 година са му съставени 11 фиша, от които не е платил нито един, а за няколко месеца му е била отнета шофьорската книжка. Освен това, той е подсъдим и по друго дело - за грубо нарушение за управление на автомобил след употреба на наркотично вещество.

 

На това демонстративно поведение трябва да се противодейства, подчерта още апелативният прокурор, с настояването си пред съда Иван Янакиев да остане в ареста: Агресивността, унижението към човешкия живот, това е неуважение към себе си. Това, което се случва, е безумие и обществото иска адекватен отговор. Междувременно адвокатът на обвиняемия - Иво Лулчев, заяви, че той е шофирал с 50 километра в час, предаде БНР.

 

Резултатите от експертизите още не са изготвени. От своя страна синът на загиналия подчерта, че той и близките му се готвят да поискат и ДНК експертиза на шофьора, която да докаже, дали дадената проба за кръв е на Иван Янакиев: Молбата ми е, ако има някой очевидец, да се обърне, дали към мен, дали към полицията, за да бъде изяснен случаят и да възтържествува правдата. И това не е само заради баща ми, а и за всички тези убийства по пътищата, за всички тези деца.

 

Близките на убития - Никола Лазаров, се събраха на мирен протест пред Пазарджишкия окръжен съд преди седмица, когато стана ясно, че срещу обвиняемия има множество наказателни постановления за шофиране с висока скорост и под въздействието на алкохол и дрога, които обаче са отпаднали в съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4461 |23.12.2015 Герман Костин остава в ареста . 1| 4329 |23.12.2015 Съдът не пусна от ареста шофьора на хамъра, убил възрастен мъж . 1| 4184 |22.12.2015 Строителни фирми оставиха 3570 домакинства без ток . 1| 5765 |21.12.2015 Оставиха в ареста Патрик, пребил 3-годишния Христо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads