Реклама / Ads
1| 3341 |12.12.2022 НОВИНИ

Освободеният от затвора в САЩ “търговец на смърт” стана част от ултранационалистите в Русия

.
Руският търговец на оръжие Виктор Бут - наричан "търговецът на смъртта", стана част от прокремълската ултранационалистическа партия в Москва, малко след като бе освободен от американски затвор и се върна в родината си.
 

Във видео, публикувано онлайн, лидерът на Либерално-демократическа партия на Русия Леонид Слуцки благодари на 55-годишния Бут, че е станал член на "най-добрата политическа партия в страната". 


Бут се върна в Русия след сложна размяна на затворници между Москва и Вашингтон, която върна на САЩ осъдената в РФ бастеклболистка Бритни Грайнър. Бут бе осъден на 25 г. затвор през 2011 г. 


Междувременно Бут заяви, че засега не планира да участва в избори, съобщава руската агенция РИА Новости, цитирана от BBC. 


Либерално-демократическата партия на Русия е основана в началото на 90-те години на миналия век от покойния Владимир Жириновски, който стана известен със своите скандални коментари - включително многократните искания Москва да използва ядрени оръжия - и ексцентричното си поведение.


Като сериозен претендент за власт през първите години в постсъветска Русия, партията сега се възприема от мнозина като лоялна към Кремъл по ключови въпроси, като пълномащабното нахлуване в Украйна.


Това не е първият път, когато ЛДПР вербува високопоставени фигури в центъра на големи международни скандали.


През 2007 г. руският агент по сигурността Андрей Луговой - издирван в Обединеното кралство по подозрение, че е отровил бившия руски шпионин Александър Литвиненко година по-рано - също се присъедини към ултранационалистите, след като избяга от Лондон. 


Сега той е член на Държавната дума - долната камара на руския парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3431 |09.12.2022 Русия върна на САЩ баскетболистката Бритни Грайнър в замяна на “търговеца на смърт” Виктор Бут . 9| 3681 |07.12.2022 Справедливост ли? Николов ще лежи само 9 години в затвора. Семерджиев - може би по-малко . 2| 4688 |13.11.2022 Адв. Белянова за Деси и Биляна: Не трябва да са в затвора, правим международен екип от правозащитници . 4| 3491 |12.11.2022 Иванчева и Петрова търсят работа в Сливен, за да намалят престоя си в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads