Реклама / Ads
19| 10003 |11.11.2015 НОВИНИ

Отец Дионисий: Реликвите да бъдат предадени на българската църква

.
Отец Дионисий
Свети Мина е покровител на изгубените вещи. Има една вещ в България, която се изгуби-душата ни. Тя просто изчезна. И ние, ако трябва за нещо да говорим, то е това, обясни отец Дионисий от Светия Синод, който организира посещението на Вселенския патриарх Вартоломей.
 
Не може едно посещение, на когото и да било, дали е Вселенския патриарх или някой друг, да се възприема ей така, само от секуларен тип, при условие, че църквата има своя си друг живот, който е разпознаваем за тези, които наистина живеят нейния живот.

Вселенският патриарх си тръгна с прекрасно усещане. Имаха прекрасни отношения с българския патриарх. Аз чух, някъде да се казва, че българският патриарх не е бил достатъчно почетен от него. Понеже по решение на Св. Синод отговарях за провеждането на цялата програма и присъствах на всички събития, при срещата на патриарх Вартоломей и патриарх Неофит с децата на загинали служители от системата на МВР, имаше нещо невероятно. Той им каза на децата: Вие сте загубили вашите бащи, но освен вашия татко на небето, имате и тук вашия баща в лицето на Негово светейшество-българският патриарх Неофит. Той през цялото време навсякъде изтъкваше, че патриарх Неофит е неговият не само брат и съслужител, както всички останали православни предстоятели, но и такъв любим.

На въпрос за църковните гръцки реликви Дионисий поясни: Скандалът не е отключен от тази тема. Скандалът беше заформен още преди посещението на патриарх Вартоломей, защото се беше заговаряло какво ли не. Включително, че той ще извършва деяния, включително свързани с мен, които са напълно невъзможни, защото БПЦ и тя има своята си самостойност, която е напълно призната от Вселенската патриаршия и това няма как да се случи. Беше споменавано дори, че Вартоломей ще дойде на Архангелов ден и ще извърши епископска херотония, на човек, който от някои е приеман, от други не, в случай аз. Това не е вярно, видя се, че такова събитие не се състоя.

Отец Дионисий от Светия синод разкритикува поведението на проф, Божидар Димитров, който се изказа преди него в bTV по темата за реликвите: "Не може реликви да бъдат на място, в което има стил на говорене, в който се псува. Не може от там да се пазарят мощи, не може от там да се вадят икони. Мястото е поне в БПЦ. Защо не се предоставят на българските църкви".

По отношение на претенциите на Вартоломей към ценности, собственост на българската държава, отец Дионисий обясни: "Никъде не настоя за нищо. Той иска активността на БПЦ по отношение на православни ценности".Тези реликви трябва да бъдат в БПЦ и това, което е със сакрален характер, не е ценност", каза още представителят на синода. Той отрече спекулациите, че ако бъдат върнати на църквата, ще могат да бъдат откраднати по-лесно. "В църковния музей никога не е имало грабеж", каза той. Според него, посещението на Вартоломей трябва да се разглежда в тясно духовен аспект, а не толкова в светски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8289 |28.09.2015 Отец Саръев за бежанците: Тежко и горко на Европа . 13| 6945 |13.08.2015 Отец Никанор за Фрог: Водата от Гигинския манастир лекува всякакви болести . 7| 4437 |28.04.2015 Борисов се видя с отец Никанор . 2| 5174 |29.03.2015 Родопа се прости и поклони на отец Аролски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads