Реклама / Ads
9| 4075 |02.09.2021 НОВИНИ

Отец Дионисий: Трябва да почетем героите, които се бориха срещу Борисов и Гешев

.
Отец Дионисий
”Миналата година, когато август месец имаше едно предложение на бившия вече министър-председател Бойко Борисов за Велико народно събрание, което да приема нова Конституция, изпълнихме площадите - не само на София, но и на останалите големи градове в България. Много наши сънародници извън пределите на Отечеството протестираха по света. Площадите на света видяха, че българският народ се заяви и го има.”
 

Това коментира с отец Дионисий, представител на “Агора България”, относно навършването на една година от кървавата сряда пред "ФАКТИ".

 

"Когато миналата година имаше предложение за Велико народно събрание от страна на Борисов, на ГЕРБ и на техните присъдружни псевдопатриотарски организации, които им бяха една постоянна опора, тогава най-естествено възникна идеята за Велико народно въстание. Тази идея беше съобщена и от хора, които някои сега са министри, други са народни представители. Едно такова нещо се реализира на 2 септември 2020 година", припомни отец Дионисий.

 

"Ден преди това - на 1 септември, всички, които бяхме на площада, положихме клетва и се надявам всички да си спомнят това нещо - и публичните персонажи, и хората, които са били отдадени на идеята, че можем да имаме една по-различна обстановка в страната, а не върхушка на мафията, която да дирижира всичките наши процеси, а ние да бъдем само наблюдатели. Тази клетва беше, че докато не видим Борисов и Гешев извън българския обществен живот, няма да спрем борбата. На 2 септември тази клетва беше до такава степен осъществена, че хората бяха готови дори да се жертват. Знаете колко много жертви - почти 130 души бяха арестувани, над 160 човека бяха с медицински свидетелства след издевателствата на полицията върху мнозина от нас. Докато сме живи, няма да можем да забравим това", категоричен е той.

 

"То беше не толкова от страна на редовите полицаи, а от страна на политическото ръководство, което използваше и МВР, и организации, свързани с охранителна дейност за осъществяване на дейности, които да служат като бухалка на тогавашната власт. Виждаме, че повече от година прокуратурата не иска да погледне това по-задълбочено. Повече от ясно е, че тази симбиоза продължава, че продължава онова разбиране на Иван Гешев, че разделение на властите няма - те вече 12 години се дирижират от едно мазе в Банкя, от един зайчарник”, допълни отец Дионисий.

 

Разговорът премина към днешното протестно действие. “Протестът днес е с надслов “Ние помним!”. Има хора, които до ден днешен са с проблеми - както има пострадали на 10 юли миналата година, които до ден днешен са с тежки физически и здравословни проблеми, така има хора и от 2 септември. Това беше един огромен протест. Изключително много хора пострадаха, включително журналисти, които отразяваха протеста - български и чуждестранни, пострадаха и хора като мен - духовни лица, пострадаха и представители не на българската държава, които бяха на протеста - едни, за да го наблюдават, други, за да го отразят. Хората бяха потърпевши в огромното си множество и ние трябва да почетем всички тези герои. Аз бих ги нарекъл герои. Ние трябва да отдадем слава на тези, които се бореха дори със собствените си тела и кръв, за да покажат, че България може да бъде различна", обясни той.

 

"Ние видяхме, че ако по същото време в Беларус половината от полицаите минаха на страната на протестиращите, тук е моята забележка към нашите служители на реда - нито един от тях не напусна службата си, за да бъде за пример поне един от тях. Тук честта, доблестта и достойнството вече нямат стойност. За жалост наблюдаваме това и от тези, които уж са народни избраници в 46-тото Народно събрание”, каза още той.

На въпроса какво се промени оттогава досега, отец Дионисий отговори: “Макар ден на болка, 2 септември беше и ден на надежда. Особено онова, което стана факт по време и след всички дни на протеста - светът реагира. И Европейската комисия, и Европейският парламент в някои негови специализирани групи и комисии, които се занимават с човешките права, реагираха. Реагираха също Сенатът и Конгресът на САЩ. Видяхме развитие по закона “Магнитски”. В България се правим, че той няма никакво продължение, никакви последствия. Минахме през два парламентарни избора, отиваме към трети, идват и четвърти за страната тази година избори - президентските, което показва, че ние не се справихме. Българският народ не поиска еднократно да даде знак, че това не може повече да бъде търпяно. В такъв случай, ще вървим в един бавен ход, който за съжаление ще обслужва повече интересите на външни сили, а не нашите. Това също ще бъде за наша сметка”.

 

Отец Дионисий коментира още очакванията си от следващия парламент. “Според мен решаващите парламентарни избори в страната няма да се проведат преди края на март-началото на април следващата година. 47-мият Парламент по мое виждане ще бъде също кратковременен. Виждам един 7 или дори 8-компонентен следващ парламент, който също няма да може да произведе власт, включително защото такива са настроенията в обществото. Надявам се Вашите колеги, които задават мейнстрийма, да си дадат сметка какво извършват. Говоря основно за трите големи телевизии - БНТ, bTV и NOVA, които създават настроения и очаквания в обществото, които да бъдат само илюзорни и да не произведат за нас един по-проспериращ начин на живот”, каза той.

 

“Обществото наблюдава един спектакъл, който например вчера - по предложенията за актуализация на бюджета, показа колко необходимо и спешно да се извършват тези неща. Не мисля, че и към този процес ще може да се подходи сериозно. Виждаме, че всички политически формации в настоящето Народно събрание имат претенции към всички области, които бюджетът засяга. Не се занимават всяка с конкретна сфера, а всички имат и препирни. Когато шест различни страни се препират по всички възможни теми, това не може да роди нищо. Надявам се те да могат да разберат, че това общество - нашето общество, има нужда не само от свободата, която му бе дадена даром преди 32 години, а има нужда и от справедливост. Надявам се хората в Народното събрание да си дават сметка, че те запушват справедливостта да дойде и да възтържествува", завърши отец Дионисий.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3427 |02.09.2021 Доц. Лозанов: България е на път да осъзнае, че не ѝ трябва нов спасител, а нова политика . 0| 3061 |31.08.2021 Конфедерацията на работодателите на срещата с БСП: В строителството нещата стоят драматично, хората трябва да получат парите си . 15| 3139 |30.08.2021 Атанас Атанасов: Трябва да стане чудо, за да бъде реализиран мандатът на БСП . 8| 3810 |29.08.2021 Евгений Кънев: За да има България нещо повече от игра с нулев резултат, форматът „с тези никога“ трябва да се промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads