Реклама / Ads
7| 6121 |06.07.2024 НОВИНИ

Отец Никанор: Да не обвиняваме другите - проблемът ни е, че гласуваме според интерес и пропаганда

.
Архимандрит Никанор
"Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес. Това е борба срещу Константинополската патриаршия, която изразява единството на православната църква. Нейното богослужение е базисно – като пръв между равни и понякога като пръв без равни. Московската патриаршия иска за измести този първи и да застане на негово място, но не като пръв между равни и право на апелация, а като един нов източен папа, обвинявайки в своите врагове опонента". Това каза архимандрит Никанор в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.
 

За избора на Даниил за български патриарх архимандрит Никанор каза, че е смятал това е „най-крайният от едната страна” и че неговата фигура ще вещае разделение и ескалация. И допълни, че точно поради тази причина е подал своето заявление за напускане.







„Но човекът ми подаде ръка, той показа, че не е за разделението, а за обединението”, каза Никанор. „Действията му оправдаха очакванията ми”, поясни още духовникът. Той уточни, че стъпките на Даниил може би ще дадат основата на единството.

 

„Нека не обвиняваме другите, световната конспирация. Проблемът на българите е, че не можем да излезем от спиралата на политическата криза, защото не гласуваме съобразно моралните критерии, а според пристрастие, интереси, пропаганда. Не гласуваме за честни хора. Когато видим един политик в лъжа, трябва да му обърнем гръб. А когато продължаваме да го подкрепяме, как искаме да имаме напредък и добри политици. Ако не поставите общочовешките добродетели като критерии пред политиците, никога няма да имате добро управление. България може да излезе от кризата. Не гласувайте за човек, който ви е излъгал”, заяви архимандрит Никанор.

 

Междувременно днес катедралният храм „Света Неделя“ посрещна новия български патриарх като свой предстоятел. В храма бе отслужена патриаршеска вечерня с петохлебие. След това се състоя литийно шествие и бе отслужен трисагий за блаженопочиналия патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.





Българският патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. "Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее", заяви той.

 

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. На балотажа той надделя над Врачанския митрополит Григорий с 69 на 66 гласа, като имаше и три недействителни бюлетини. След това се състоя тържествената интронизация на новия патриарх в катедралата „Свети Александър Невски“. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3043 |06.07.2024 Нейнски: Разноговоренето - като това на Радев, руши авторитета на България . 1| 2720 |06.07.2024 Стефан Манов: Марин льо Пен няма да постигне твърдо мнозинство във Франция . 0| 3232 |06.07.2024 Защо може да се окажете с голяма сметка за телефон след посещение в чужбина? . 4| 3843 |06.07.2024 Посланикът ни в САЩ: Българският народ става все по-богат, защото България е част от демократичния свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads