Реклама / Ads
0| 4561 |13.05.2010 НОВИНИ

Отхвърлиха още едно вето на Първанов

.
Със 139 гласа за, 34 против и нито един въздържал се, депутатите прегласуваха Закона за развитието на академичния състав. Така беше отхвърлено още едно вето на президента Георги Първанов.
 

Най-остри критики по време на дебата към мнозинството отправиха депутати от БСП и ДПС.

В крайна сметка против закона и в подкрепа на ветото на държавния глава останаха 24 депутати от Коалиция за България и 10 от ДПС.

Един народен представител от ДПС, за разлика от колегите си от парламентарната група, гласува за Закона и против ветото.

„В образованието, в науката, ако щете и в армията, следва да има здравословен съзидателен консерватизъм", настоя от парламентарната трибуна по време на дебата проф. Андрей Пантев и подчерта, че „не всеки консерватизъм е отрицателен, не всяко запазване на традицията влияе върху модерността".

Модернизация, продължи Пантев, означава скъсване с традицията, но не със всички традиции, господин министър и господа народни представители.

Професорът подчерта и че не всяка реформа означава подобрение. Като част от реформите у нас той посочи книжния фураж, който излиза сега по книжарниците.

Пантев каза, че не може да приеме, че министърът следва окончателно да решава кой става за професор и кой не.
По думите на Андрей Пантев този закон е отражение на българската реформация - самоцелна, безрезултатна, изкуствена, въздухарска промяна.

По повод критиките, че в научните среди преобладават кадри на БСП, Пантев каза на мнозинството: „Между вас има повече пагонисти, бекаписти, отколкото там". Имаше некадърници и преди, ще има по новия закон, много, много повече, предрече Пантев.

Лютви Местан изтъкна, че законът не съдържа защитен механизъм срещу риска от олекване на научните степени и длъжности.

„Ако искрено вярваме в необходимостта от самоорганизация на висшите училища, защо в тотална асиметрия на това разбиране, предвиждате свръхконтрол от министъра", попита той представителите на мнозинството. Местан настоя те да приемат ветото като шанс за подобряване на закона.

Такъв апел отправи и Ивелин Николов: „Не гласувайте на инат, законът може да бъде подобрен".

Най-накрая след като ветото на президента падна, министърът на образованието Сергей Игнатов в отговор на критиките каза в кулоарите на парламента, че не се притеснява въобще, че ще падне качеството. То и сега е много ниско, добави той.

След окончателното приемане на закона страстите ще се успокоят. Естествено е в първите месеци да има напрежение, коментира той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4723 |12.05.2010 Първанов видя старт на кметската кампания от страна на ГЕРБ . 19| 4800 |11.05.2010 Първанов: Борисов лъже . 41| 11713 |11.05.2010 Милен Цветков извади нов незаконен лов на Първанов . 4| 4452 |11.05.2010 Първанов ще се мери в центъра, а не в лявото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads