Реклама / Ads
9| 7501 |23.08.2021 НОВИНИ

Откриха антитяло, ефективно срещу почти всички варианти на коронавирус

.
Източник: БГНЕС
Благодарение на експерименти върху лабораторни мишки, американски учени идентифицираха антитяло, което ефективно неутрализира почти всички известни разновидности на новия тип коронавирус. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Immunity, цитирано от БГНЕС.
 

Учените не са напълно сигурни, че ваксините, разработени въз основа на първоначалните варианти на вируса, ще работят също толкова добре с неговите мутирали версии, така че те не спират да изследват различни антитела срещу SARS-CoV-2 и как те действат върху патогена COVID-19.

 

За да инфектира клетката, новия тип коронавирус използва така наречения шипов протеин. С помощта на така наречения рецептор-свързващ участък (RBD), той се прикрепя към ACE2 рецептора и чрез него се придвижва по-нататък в човешкото тяло. Един от начините за борба с вируса е да се предотврати присъединяването на шиповия протеин към ACE2. Това може да стане по-специално чрез т. н. неутрализиращи антитела.

 

В ново проучване, посветено на търсенето на такива антитела, лекари, ръководени от Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, инжектират рецептор-свързващ участък на коронавируса в тялото на мишки. След като изчакали животните да образуват антитела срещу SARS-CoV-2, учените са изолирали 43 такива антитела.

 

Учените открили как тези антитела могат да се борят срещу коронавируса. След това деветте най-ефективни били тествани при мишки, заразени с оригиналния вариант на SARS-CoV-2.

 

Даймънд и колегите му тествали действието на две антитела, които се представили по-добре от другите и в двата теста върху най-често срещаните видове вируси - алфа, бета, гама, делта, каппа и йота варианти, както и няколко други. Антитялото SARS2-38 се справило най-добре с тях. "Човешката" версия на това антитяло също защитава мишките от капа и бета варианти. Във втория случай резултатът, според учените, може да се нарече изключителен, тъй като бета вариантът е особено добър в устояването на антителата.

 

Също така Даймън и екипът са идентифицирали мутации в SARS-CoV-2, които могат да попречат на работата на антитялото SARS2-38. Досега те се откриват само в 0,04%, което прави антитялото обещаваща основа за терапия срещу голям брой разновидности на новия тип коронавирус.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3381 |21.08.2021 Откриха огнище на африканска чума по свинете в пазарджишко село . 3| 3858 |12.08.2021 Откриха разчленен труп в Бургас. Бил човек от групата на Митьо Очите . 52| 26376 |02.08.2021 Адв. Хаджигенов публикува поканата за среща от ИТН с ИСБГНИ. По-наблюдателните откриха грешки /снимка/ . 2| 3384 |30.07.2021 Петър Витанов: Няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от ваксинацията, процесът трябва да бъде ускорен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads