Реклама / Ads
0| 3291 |13.04.2022 НОВИНИ

Открити са ясни признаци, че Русия е нарушила хуманитарното право в Украйна

.
Източник: EPA
Експерти на ОССЕ са открили доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия в Украйна, се казва в публикуван днес доклад с изводи на мисията на организацията, цитиран от Ройтерс и Франс прес.
 

Мисията беше създадена миналия месец от 45 от 57-те страни от ОССЕ, за да проучи възможни престъпления, включително военни, извършени в Украйна. Тя трябва да предава информация на организации като международни съдилища.

 

В доклада се подчертава, че извършването на детайлна оценка не е било възможно. Въпреки това "мисията е открила ясни модели на нарушаване на международното хуманитарно право от страна на руските сили", посочвайки като примери това, че не са били взети необходимите предпазни мерки, както и непропорционални действия и засягане на обекти като училища и болници.

 

Въпреки опроверженията на руски представители нападението на 9 март срещу родилен дом в Мариупол е било извършено от Русия и отговорните за него са извършили военно престъпление, според доклада. Като военно престъпление в доклада е определено и нападението срещу драматичния театър в Мариупол на 16 март, при което, според украинските власти, бяха убити 300 души.

 

"Мисията не е способна да определи дали руската атака срещу Украйна сама по себе си може да представлява широкоразпространено или системно нападение срещу мирно население", се казва в доклада. Мисията "обаче поддържа твърдението, че някои модели на насилствени действия, нарушаващи международните хуманитарни закони, които са били документирани неведнъж по време на конфликта, като целенасочени убийства, принудително изчезване или отвличане на цивилни, вероятно ще отговарят на този състав".

 

"Тогава всяко единично насилствено действие от този тип, извършено като част от подобно нападение и със съзнанието за това, би представлявало престъпление срещу човечеството", се отбелязва в доклада, цитиран от БТА.

 

Мисията на ОССЕ е открила и извършени от Украйна нарушения, особено в третирането на военнопленници, но подчертава, че руските нарушения "са далеч по-големи по мащаба и природата си".

 

Ако Русия беше спазила задълженията си, произтичащи от международното право, след нахлуването в Украйна на 24 февруари, "броят на убитите или ранените мирни граждани би бил значително по-малък", подчертава докладът, като посочва специално обсадата на стратегическото пристанище Мариупол.

 

Експертите приключиха работата по доклада си преди откриването на множество трупове в Буча в началото на месеца, отбелязва АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3431 |10.04.2022 Над 1200 тела са открити в Киевска област след изтеглянето на руските сили . 0| 4497 |07.04.2022 САЩ обясниха защо не дават на Украйна изтребители F-15 и F-16 . 0| 3180 |07.04.2022 11 тела на украинци са открити в киевското предградие Гостомел . 0| 2951 |07.04.2022 НС вика военния министър да обясни за сделката с F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads