Реклама / Ads
4| 4143 |24.10.2020 НОВИНИ

Откриват ново COVID отделение в Александровска болница, в Бургас търсят медици

.
Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно COVID отделение. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения.
 

Това каза по НТВ новият директор на Александровска болница проф. Борис Богов.   

 

“Има двама пациенти с коронавирус, които са пренасочени към други лечебни заведения. От понеделник влиза в сила ново разпореждане на здравното министерство за прекратяване на плановия прием. Това се прави с цел разкриване на допълнителни легла”, обясни професорът.

 

“Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения", категоричен е шефът на Александровска болница.

 

В момента в лечебното заведение има двама интубирани пациенти и петима в интензивно отделение. Заразените медици са 14, но са в добро състояние.

Проф. Богов коментира и дали в болницата използват ремдесивир: 

 

“Разбира се, че използваме лекарството. То обаче не трябва да се дава на всеки заразен. Има строги показания. Затова има много разногласия относно това дали помага, или не. Леките случаи не бива да бъдат лекувани по този начин”, смята професор Богов.

 

По думите му коронавирусът нанася доста вреди на бъбреците. “Вирусът се захваща за ангиотензиновите рецептори, които на първо място се намират в белия дроб, а на второ - в бъбреците", заяви шефът на болницата.

 

 

След скандала, който се разрази вчера в Университетската болница в Бургас, се постави въпросът ще се намерят ли лекари, които да лекуват заразените с COVID-19. 

17 шефове на отделения отказаха да изпълнят заповедта на директора и да командироват свои лекари в Инфекциозното отделение. Писменият отказ е изпратен до ръководството на болницата, Регионалната здравна инспекция и медии. 

 

“Всеки, който се е подписал под този отказ, има своите причини да го направи. Заповедта за командировките обаче не е нова. Медиците искат по 500 лв. за 12-часово дежурство в отделението. Нямаме такъв финансов ресурс”, каза пред NOVA говорителят на Университетската болница Юлия Андреева. 

 

“Положението е много тежко. Има петима лекари, от които двама специализанти. Сестрите са изключително малко, трябва ни помощ", коментира д-р Надежда Колева от Инфекциозното отделение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4111 |24.10.2020 1589 нови случая на заразени с COVID-19 . 6| 4451 |23.10.2020 И в Сливен затварят нощните клубове заради COVID-19 . 7| 4846 |23.10.2020 COVID-19 спря нощния живот в Перник и Търговище. Баровете затварят . 2| 5371 |23.10.2020 Предаването ”Панорама” отново без политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads