Реклама / Ads
9| 4572 |14.10.2008 НОВИНИ

Отмениха тримесечното отчитане на тока

.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отмени като неправомерно тримесечното отчитане на тока, прието от ЧЕЗ, съобщи зам. председателят на регулатора Валентин Гинчев.
 
Той посочи, че това се отнася и за другите електроразпределителни дружества в страната, които са имали намерение да осъществят тримесечното отчитане. Гинчев каза още, че ДКЕВР е взело това решение, защото подобно отчитане създава съмнение в потребителите за неговата точност.
През лятото EON и ЧЕЗ обявиха намерението си да въведат тримесечно отчитане на тока. То бе посрещнато негативно от повечето от клиентите на компаниите. Предложената от EON методика предвиждаше равни месечни вноски, като се отчитат и сезонът и консумацията на абонатите. Експерти на комисията коментираха, че тя е по-добра от тази на ЧЕЗ и позволява по-справедливо заплащане.

Начинът на изчисляване на прогнозните сметки и изравняването на реалната консумация на третия месец бе посрещнато с подозрението, че клиентите кредитират компанията, тъй като плащат за потребление, което може да е по-малко от действителното. От ЧЕЗ мотивираха въвеждането на тримесечното отчитане с намаляване на разходите им с 4 млн. лв. годишно, което ще се отрази върху задържането на ръста на цените на тока.

В момента се плащат междинните сметки от втория тримесечен период. От ДКВЕР обещаха връщането на старото положение с месечното засичане на електромерите да бъде извършено по начин, който да не ощети гражданите.

mig_kyneva.jpg  снимки Вяра Йовева

Eврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева разкритикува тримесечното отчитане на тока. Тя обясни, че тази практика не е възприета дори от най-богатите европейски страни. По думите на Кунева дружествата предпочитат да отчитат на три месеца тока, за да пестят пари. "Не това е начинът, не може да се пести за сметка на потребителите", посочи Кунева и добави, че тази политика не е в полза на клиентите, тъй като не могат да планират бюджета си. "Добрата практика е отчитането да е на всеки месец. Така е в Европа", отбеляза Кунева. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4898 |14.10.2008 "Нощният" 94 тръгна с контрольор и депутати . 4| 4634 |14.10.2008 Скок след удар в дъното . 18| 4469 |14.10.2008 Бракът на БСП с ДПС бил по сметка, а не по любов . 5| 5399 |14.10.2008 Ив. Драшков: Нямам нищо общо с делото "Галерия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads