Реклама / Ads
8| 4854 |25.09.2014 НОВИНИ

Пак увеличение на тока от Нова година?

.
Увеличение на цената на тока с още един процент може да има от началото на следващата година, прогнозира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова след обществено обсъждане. Евентуалното увеличение ще се наложи, за да се осигурят повече приходи на топлофикационните дружества, които произвеждат електричество.
 
Това се прави, за да не се увеличи цената на топлинната енергия, т.е. топлата вода и парното, коментира Тодорова. Председателят на ДКЕВР потвърди, че от 1 октомври цената на тока ще се вдигне с около 10 на сто, а цените на топлата вода и парното ще останат на настоящата си цена.

Национална електрическа компания (НЕК) очаква 1 милиард лева недостиг за този регулаторен период, обяви Венцислав Марков от НЕК. По думите му с тази корекция на цените ще бъдат компенсирани около 140 милиона, което показва, че НЕК ще остане в сериозно финансово затруднение. Той допълни, че в доклада на ДКЕВР се предвижда разходите, които се очаква да се направят за регулаторния период да бъдат остойностени след завършването му. Това щяло сериозно да затрудни паричния поток на компанията дори след това тези разходи да бъдат признати.

В същото време представител на Енергийния системен оператор (ЕСО) коментира, че ако цените се запазят така, това ще доведе до загуба на ЕСО.

Илияна Стефанова от ЕВН пък обяви, че дружеството подкрепя процедура по изменение на цените, но в посоченото от ДКЕВР имало тенденция по непризнаване на разходите на компаниите за извършване на лицензионните им дейности. Тя алармира, че не били отразени и реалните разходи за експлоатация на мрежата и инвестициите на дружеството. Не са признати от комисията и направените инвестиции, както и оперативни разходи, които подробно сме описали, каза още Стефанова.

Представителят на Енерго Про-Мрежи Стефан Абаджиев се оплака, че не вижда промяна в подхода на комисията за регулиране на реалните разходи. Според него, през последните години комисията не е попълвала в пълен размер реалните разходи на дружествата и акционерите са инвестирали цялата печалба за покриване на този недостиг.

Заседанието на регулатора започна с хвърчащи яйца срещу Светла Тодорова. Стигна се до сблъсъци, провокирани от членове на Движение за граждански контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5125 |25.09.2014 Хвърляха яйца по членовете на ДКЕВР заради тока . 2| 4394 |25.09.2014 ДКЕВР обсъжда цените на тока . 34| 5230 |24.09.2014 Бъркаме се със 187 лв. повече на месец заради тока . 17| 4786 |24.09.2014 БСП, Патриотичния фронт и "Атака" - на бунт срещу цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads