Събота, 21 Октомври 2017, 19:05
Frognews
1| 2544 |21.04.2017

Отнеха правата на софийски адвокат заради измами

.
Адвокат Симеон Миков, чието име излезе от няколко разследвания за измами с фиктивни кредитори, е бил отписан от Софийска адвокатска колегия (САК). Това съобщиха от bTV, които разказаха историите на няколко потърпевши, които са загубили големи суми пари и имоти. Знае се за поне дузина измамени, но вероятно са много повече.
Става дума за злоупотреба с текстовете от Гражданско-процесуалния кодекс и по схемата "запис на заповед". Те позволяват на всеки, без писмено доказателство или с елементарен за фалшификация документ, който не се проверява от съда, да предяви материални претенции към друг човек. Ако той не знае това и не успее да реагира бързо, както се случва често, влиза в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно съдия-изпълнител вече е разпродал много от имуществото му.

След поредицата от случаи с мними кредитори и набедени длъжници, в които пълномощник е адвокат Миков, САК се самосезира.

„След проведена процедура, след като дадохме възможност на адвокат Миков да изрази своето становище, респективно да предостави и материали и доказателства, Софийският адвокатски съвет отписва от САК Симеон Рачев Миков. Това решение беше взето след дебати, след внимателно прецизиране на процедурата. Софийският адвокатски съвет, за нас, свърши своята работа и прие че колегата Миков е изгубил нравствените качества, а във всички тези случаи, освен нравствени качества, той показва и липса на професионализъм”, обясни зам.-председателят на САК Пламен Ангелов.

Адвокат Миков обаче има право да обжалва пред Висшия адвокатски съвет, а последната инстанция е Върховният касационен съд. Отписването на адвокат от колегията поради липса на морални качества е прецедент.

„Безспорно всички преки и косвени доказателства, навързани в тяхната цялост, не може да не бъде направен друг извод освен този, че колегата Миков е изгубил своите морални, нравствени качества, след като е приел по такъв начин да осигурява своето материално благополучие”, подчерта Ангелов.

Самият Миков заяви по време на разследването, че няма да коментира и "прокуратурата да го разследва".

Оказва се, че при събеседване за постъпване в адвокатския съвет Миков е бил реабилитиран за друго наказание. Отделно от това той имал 8 образувани дисциплинарни производства, като голяма част от тях са прекратени по давност.

И адвокатите, и частните съдебни изпълнители обявиха, че е време за законови промени, които да пресекат този тип измами.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдът върна делото срещу Божо Кравата на прокуратурата заради процесуални нарушения 0| 84 |21.10.2017 . Според Теменужка Петкова, оборудването за АЕЦ „Белене“ се пази добре 0| 367 |21.10.2017 . Арестуваха българин, източвал пари от две банки в Хърватска 0| 423 |21.10.2017 . Отричат нападението в Мюнхен да е свързано с тероризъм 0| 629 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах