Реклама / Ads
49| 19574 |17.07.2012 НОВИНИ

Отново прехвърчаха реплики от Плевнелиев към Цветанов

.
Р. Плевнелиев
Плевнелиев смята, че голямата тема е процедурата за нов Висш съдебен съвет и неговата прозрачност. За коментара на вицепремиера Цветанов, че води лек, приятен живот, президентът поясни, че гледа на живота от принципната страна.
 

Президентът Плевнелиев се въздържа да коментира доклада на ЕК за правосъдната система, тъй като оконачателният му вариант излиза утре, предаде Радио "Фокус" - Бургас.

По повод думите на министъра на вътрешните работи Цветанов, че води лек, приятен живот, президентът поясни, че гледа на живота от принципната страна. Принципната му позиция била, че забавянето на делата в съдебната система е системен проблем и не е въпрос само на действията на един магистрат. От тази гледна точка след като проблемът е системен и решението трябва да бъде системно, а най-малкото трябва да бъде добре обосновано и прозрачно.

Плевнелиев смята, че голямата тема е процедурата за нов Висш съдебен съвет. Ако старият не е успял достатъчно добре и прозрачно да показва аргументите си, за мен е голямата тема, и ще следя този процес много изкъсо, всеки ден, в интерес на гражданите и гражданското общество, добави той.

Голямата тема е прозрачен избор на нов Висш съдебен съвет, който да започне силно, да стартира с решения, които ще бъдат прозрачни и добре обосновани. Трябва да си кажем с ясна и категорична позиция, че това, което беше решено миналата седмица беше без да се извадят елементарни аргументи. Просто взеха решение и приключиха. Наложи се да направят следващо събиране, за да може хората да чуят техните аргументи.

Голямата тема за България, а това между другото е и голямата тема на доклада, който ще четем утре в окончателния му вид, е реформата, система правораздаване, справедливост, прозрачност и процедура за избор за нов Висш съдебен съвет. Това е най-голямата ни задача в следващите пет години и трябва да я свършим добре, коментира президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 5470 |15.07.2012 ВСС ще обсъжда отново уволнението на съдия Тодорова . 77| 7195 |02.07.2012 Ангел Семерджиев: Токът ще скочи отново заради въглеродните емисии . 132| 6232 |25.05.2012 СДС: Борисов отново сложи на грамофона плочата на популизма . 9| 5613 |03.05.2012 Отново Пламен Димитров ще води КНСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads