Реклама / Ads
2| 4988 |22.05.2017 НОВИНИ

ЕК отправи 4 препоръки за България в областта на икономиката

.
Европейската комисия представи препоръките си за развитието на икономиката във всяка държава от ЕС. Към България препоръките са четири. Комисията започна задълбочени прегледи на 13 държави членки, включително България през ноември миналата година с цел да анализира дали са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те.
 
През февруари тази година комисията остави под наблюдения страната ни заради прекомерните икономически дисбаланси, припомня БНР.

ЕК очаква през тази и следващата година нашата страна да подобри събираемостта на данъците, както и да ограничи "сивата икономика", особено по отношение на труда "на черно", съобщава БТА.

Втората препоръка е да бъдат предприети последващи действия за оценка на финансовия сектор, особено по отношение на договорите за презастраховка, трудно оценимото имущество, свързаните лица.

От нашата страна се очаква да подобри наблюдението над банковия и небанковия сектор в сътрудничество с властите на ЕС.

Комисията очаква България да улесни намаляването на необслужваните фирмени кредити, включително с ускоряване на промените в законодателството, свързано с несъстоятелността.

Препоръчва се нашата страна да подобри т. нар. "активни политики" на пазара на труда.

В третата препоръка се посочва необходимостта от осигуряването на качествено основно образование, особено за ромите.

Допълва се, че е необходимо здравните осигуровки да имат по-голямо покритие, да бъдат ограничени разплащанията в брой в здравеопазването, както и да бъде преодолян недостигът на лекари.

В третата препоръка се настоява също за консултация със социалните партньори, за да бъде определен прозрачен начин за изчислението на минималната работна заплата.

Последната препоръка е да бъде прилагана ефективно националната стратегия за обществените поръчки до 2020 година.

Миналата година Комисията посъветва българското правителство да намали дела на сивия сектор и недекларирания труд, да подобри устойчивостта на банките, застрахователните фирми и други участници във финансовия сектор, да състави критерии за определянето на минималната работна заплата, да ускори въвеждането на електронни обществени поръчки, да подобри ефективността на системата на здравеопазване и достъпа на дълготрайно безработните и младежите до пазара на труда.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог коментира, че очакванията са България да спази Пакта за стабилност и растеж както през 2017 г., така и през 2018 г., което изпраща положителен сигнал към инвеститорите.

"За да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри жизненият стандарт на българските граждани, препоръчваме България да ускори своята програма за структурни реформи. Ние отчитаме постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но сме на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор, като например високото равнище на необслужваните кредити", изтъкна той.

Заместник-председателят на ЕК добави, че ЕК вече оказва техническа помощ на България за изпълнението на отправените препоръки. Засега Комисията помага на нашата страна в областта на реформите в правосъдието.

ЕК оказва помощ, когато това бъде поискано от съответната държава. България намира този подход за полезен в осъществяването на структурните реформи, допълни Домбровскис.

"Докладът с препоръките на Европейската комисия за икономическото развитие на държавите от ЕС, показва, че България се справя добре по отношение на списъците с пациенти, които очакват лечение", заяви на пресконференция в отговор на въпрос еврокомисарят по заетостта Мариане Тисен.

Някои проблеми остават, например големият дял на гражданите, които нямат пълна здравна застраховка, цените на лекарствата, количеството неизплащани от здравната каса услуги, отбеляза тя.

Препоръките на Европейската комисия за България ще бъдат официално представени в София в петък, 2 юни 2017 г. от заместник-председателя на ЕС Валдис Домбровскис по време на неговото предстоящо официално посещение в България.

Събитието, организирано от Представителството на Европейската комисия в България, ще се състои на 2 юни 2017 г. от 09:00 часа, зала "Роял 3", София Хотел Балкан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4940 |20.05.2017 Започна 48-ото издание на Рали България . 6| 4867 |19.05.2017 Борисов в Хитрино: Вярвам в доброто, градежа и просперитета на България . 2| 4670 |18.05.2017 България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа . 101| 12353 |18.05.2017 Карбовски: България е в ролята на ритнатата баба в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads