Реклама / Ads
0| 3040 |14.07.2023 НОВИНИ

ЕК ни отправя предупреждение за синхронизиране на част от законодателството ни с европейското

.
ЕК вижда несъответствие на националното ни законодателство с правилата за обществените поръчки Източник: БГНЕС
Европейската комисия изпрати мотивирано становище на България заради несъответствието на националното ѝ законодателство с правилата за обществените поръчки.
 

С българското законодателство се въвеждат две изключения от прилагането на правилата за обществените поръчки - за определени лекарствени продукти и за изграждането и поддръжката на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип за опазване на държавната граница.

 

Въпреки че България предприе действия за отстраняване на по-голямата част от проблемите, свързани с несъответствието, тя не го е направила за тези изключения, отбелязват от Комисията. 

 

България има срок от два месеца, за да отговори, иначе Комисията може да я даде на Съда на Европейския съюз.

 

ЕК смята също така, че България не е транспонирала правилно и част от правилата за европейската заповед за арест и по-конкретно за случаите, при които не се допуска изпълнение и ефективен съдебен контрол преди предаването, както и за понятието "причини от хуманитарно естество" за неговото отлагане.

 

Комисията изпрати официално уведомително писмо до България и още две страни за неспазване на правилата на ЕС за личните карти и документите за пребиваване, издавани на гражданите на Общността и на членовете на техните семейства.

 

Конкретно за нас става дума за документите, издавани на членове на семейството, които не са граждани на ЕС. 

 

България получи мотивирано становище и за това, че не е транспонирала правилата на ЕС за достъпността на продуктите и услугите за хората с увреждания, като се подчертава, че се изисква ключовите продукти и услуги като телефоните, компютрите, електронните книги, банковите услуги и електронните комуникации да бъдат достъпни за тях.

 

Мотивирано становище е изпратено до нас и заради това, че не сме транспонирали правилно правилата за командироване на водачите, което им дава право да получават заплатата, приложима за държавата, в която са командировани и се установява ясна правна рамка за операторите при извършването на дейността им.

 

Комисията отправя призив към нас също така да транспонираме правилата за периодични прегледи за техническа неизправност. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2808 |14.07.2023 ЕК с последно предупреждение: България подлежи на санкции заради нарушения на правилото ”замърсителят плаща” . 1| 2675 |05.07.2023 ЕК отчита напредък в борбата с корупцията у нас, отправя 6 препоръки за съдебната власт . 0| 2678 |05.07.2023 Предупреждение за проливни валежи в Югозападна България. Температурите ще бъдат между 28° и 36° . 4| 2940 |14.06.2023 Иван Таков: Деветоюнският преврат преди 100 години е смразяващо предупреждение за нас днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads