Реклама / Ads
45| 11653 |11.08.2020 НОВИНИ

”Отровното трио” пред ”El Confidencial”: Европа не знае какво се случва с парите й

.
“Отровното трио” проговори пред испанско издание за случващото се у нас. Адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян дадоха интервю за “El Confidencial”.
 

Ето и материалът в испанската медия:

 

Българският премиер Бойко Борисов вече не знае как да спре протестите, които продължават вече седмици наред. По улиците на няколко български града демонстрантите излизат и настояват за оставката на правителството и предсрочни избори.

 

Борисов опита всичко: да “продаде” договорката с ЕС за финансовата помощ за справяне с пандемията като триумф, освободи четирима министри, оцеля вот на недоверие, за чийто неуспех бе предварително убеден. Позова се на националната стабилност в контекста на присъединяването на страната към еврозоната. Но нищо не сработи. И трима мъже, които нямат нищо общо помежду си на пръв поглед, имат голяма заслуга за това.

 

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков - адвокат, борещ се с корупцията, пиар експерт и международен артист, наречени пренебрежително от проправителствени медии “Отровното трио”. Те се превърнаха в лидери на протестите.

Някои свързват демонстрациите с онези, провели се през ноември 1989 г. - протестите, които сложиха край на комунистическата диктатура. Оформянето на палаткови блокади обаче и привидната им партизанска независимост напомнят много на френското социално движение от 2016 година, окупацията на “Уолстрийт” и майските протести в Испания от 2011 г.

 

Демонстрации в България имаше в района на столичното летище, блокирани са ключови кръстовища, включително и площадът пред Министерския съвет. Блокади има и в други големи градове.

 

Основните искания са оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Настоява се за провеждането на предсрочни избори. Управниците са обвинени в корупция, злоупотреба с европейски средства и дори целенасочен “мек преврат” срещу президента Румен Радев.

 

Отровните

 

“Катедралата “Александър Невски” е най-важният паметник в София. Вратите й не бяха затворени дори по време на боевете на Втората световна война. По време на нашите демонстрации тя беше затворена два пъти. Това е мащабът на случващото се в България и причината Европа да погледне насам”, заявява Велислав Минеков пред “El Confidencial”.

 

Минеков е скулптор, който се радва на добър престиж в страната си и е международно познат - имал е няколко изложби Испания. Познат е и като политически активист. Описва Борисов като “мафиот”, а правителството му като “мафия, която живее на гърба на държавата”. Предупреждава, че Брюксел не е наясно за това какво се случва с парите на Европа. Фондовете не са послужили за подобряване икономическото състояние на България, нито пък за вдигане стандарта на живот.

 

“Всичко е отишло в джоба на Борисов и приближените му. Това повтаряме постоянно. Стига вече. Има нужда от избори и ново начало”, посочва още Минеков.

 

“Кръстиха ни “отровното трио” преди повече от три години. Не е нещо ново”, пояснява Николай Хаджигенов.

 

“Фактът, че продължава да се използва показва отчаянието на правителството и свързаните с него медии, които трябва да прибягнат до атаки на “ad hominem“, защото са без аргументи “, посочва още юристът.

 

Хаджигенов е познат в държавата си като човек, който използва мрежата и собствените си сайтове, за да дава гласност на порочни практики по време на разследвания срещу корупцията или действията на полицията в страната.

 

Рейдът срещу офисите на президента в първата седмица на протестите бяха определени от Amnesty International като полицейско насилие.

 

“Какво бихте нарекли държава, в която държавният глава използва прокурора и полицията срещу своите съперници и да прикрие скандалите му?”

 

“Борисов е перфектен лъжец и настоящият парламент не може да го контролира ", обвинява Хаджигенов. Юристът заяви още, че е било напълно ясен изходът от правителствения вот на недоверие през юли.

 

“Знаем, че премиерът ще се опита да задържи властта независимо от всичко, затова искаме предсрочни избори", заяви Хаджигенов.

 

Той няма проблем да опише сегашната България като диктатура.

 

Третото перо на “отровното трио” е пиар експертът арман Бабикян. През последните седмици от демонстрациите той не е толкова активен. Нямаше възможност да участва в интервюто и поради организационни причини. От 2017 г., когато бяха определени като „лидери“ срещу Борисов, след като беше преизбран, „отровните“ са подкрепени от организацията БОЕЦ (Българи обединени с една цел).

 

Предизвикателството на еврото

 

А коронавирусът? България не е една от страните с най-лоши числа: 11 955 потвърдени заразени и 388 смъртни случая в края на този доклад.


Но пик в началото на месец юли накара управлението да направи крачка назад към определени ограничения, които някои протестиращи интерпретираха като опит на Борисов да използва болестта, за да прикрие собствените си проблеми.

 

"Протестираме, защото нито една стотинка от получените европейски средства, откакто той управлява, служи за подобряване на живота на българите. Той ни казва, че фондът за възстановяване е победа? Ние не му вярваме. Ще протестираме с предпазни маски и дезинфектант”, заявява една от протестиращите.

 

По думите на още един от демонстрантите “еврото няма да промени живота в България по никакъв начин, ако не се сложи край на корупцията”.

 

Превод: Джесика Вълчева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7385 |10.08.2020 Битите момчета на конференцията на ГЕРБ: Биха ни пред погледа на Борисов и елита на партията . 13| 5491 |10.08.2020 „Афис“: Повече от половината българи искат предсрочни парламентарни избори . 8| 5239 |10.08.2020 Протестиращите майки пред Ректората местят палатките пред Министерски съвет . 9| 6478 |09.08.2020 Пламен Данаилов: 0,0015% от БВП представлява помощта на правителството досега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads