Реклама / Ads
1| 2569 |04.06.2024 НОВИНИ

Отцепиха място с дрон на скалите между Тюленово и Камен бряг. С взривател ли е?

.
Дрон Източник: Радослав Русен
Намерен е безпилотен летателен апарат на скалите между Тюленово и Камен бряг. Мястото е отцепено от служители на полицията и се чакат екипи на военна и гранична полиция, съобщиха от Областната дирекция на МВР. От полицията са уточнили, че мястото е недостъпно откъм брега.
 

За открит безпилотен летателен апарат край скалите на Тюленово съобщи по-рано хотелиерът Радослав Русев в социалните мрежи.

Той каза, че според него тази безпилотна машина е много по-малка от намерената през септември м.г.

 

През миналата година, откритата машина беше не само по-голяма, но и имаше и прикрепен към него 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Тогава военните обявиха, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго подходящо за обезвреждане пространство е било невъзможно и затова той е унищожен на мястото, където е открит.

 

Тогавашният министър на отбраната Тодор Тагарев обяви, че със сигурност може да се предположи, че дронът е свързан с войната на Русия срещу Украйна. Пак тогава той обяви: "Работната хипотеза е, че дронът е паднал във водата. Дали заради радиосмущение, или свършило гориво – това няма как да кажем. Морското течение го е изхвърлило на брега. Това може да е станало в рамките на часове или дни, но едва ли е прекарал във водата повече от две седмици".

И по онова време дронът не бе засечен от българската противовъздушна отбрана. "Не е регистриран от радиолокационни станции. Не знаем кога и как се е появил. Това са трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана. Това е летателен апарат с много малка площ, лети ниско", обясни по онова време Тагарев. И тогава първите снимки на дрога пак бяха публикувани в социалните мрежи от хотелиера Радослав Русев. Той твърдеше, че устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация. "Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", каза Русев през септември м.г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2818 |04.06.2024 FactCheck: Кой плаши с война между Русия и НАТО и как използва този страх? . 5| 2761 |04.06.2024 Обединение за честни избори, ОЧИ: "Осиновете" си секция за гласуване при броенето на бюлетини . 4| 25095 |04.06.2024 Готлиб, МВФ: В България има най-голям процент на младежи, които нито работят, нито учат . 8| 3213 |04.06.2024 Българската прокуратура проверява дали "Вагнер" са убили военнопленници и цивилни в Луганск и Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads