Реклама / Ads
38| 36573 |23.07.2020 НОВИНИ

ЕП отхвърли решението за парите, с които Борисов се похвали

.
На извънредна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли днес с голямо мнозинство мъчително постигнатата сделка на маратонския Европейски съвет за 7-годишната бюджетна рамка на съюза от близо 1,1 трлн. евро и за специалния фонд за борба с последиците от пандемията от 750 млрд. евро, предаде ”Сега”.
 

Всички големи политически групи отдясно и отляво подкрепиха резолюция, която изисква да започнат преговори между ЕП, Съвета и Еврокомисията за коригиране на числата, които лидерите на държавите от ЕС едва успяха да съгласуват на петия ден от срещата си в Брюксел.

 

ЕП "не приема  политическото споразумение относно МФР (Многогодишната финансова рамка - б.р.) за периода 2021—2027 г. в настоящия му вид; изразява готовност да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението", се казва в документа.

 

Евродепутатите поискаха да се има "предвид, че дългосрочните приоритети на ЕС, определени в МФР, не трябва да бъдат пожертвани в името на възстановяването и че Парламентът следва да участва пълноценно в прилагането на инструмента за възстановяване, както в операциите по получаване, така и по отпускането на заеми".

Много от депутатите изразиха съгласие, че "предложените съкращения в програмите в областта на здравеопазването и научните изследвания са опасни в контекста на световна пандемия".

 

Според тях "предложените съкращения в областта на образованието, цифровата трансформация и иновациите застрашават бъдещето на следващото поколение европейци. Освен това са недоволни от "предложените съкращения на програмите в подкрепа на прехода на зависими от въглерода региони, (които са) в противоречие с програмата на ЕС, свързана със Зеления пакт".

 

Не приемат и "предложените съкращения в областта на убежището, миграцията и управлението на границите, (защото) застрашават позицията на ЕС в един все по-нестабилен и несигурен свят".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4909 |23.07.2020 Депутатите отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов. Комисията по хазарт се закрива . 12| 5303 |23.07.2020 Конституционният съд отхвърли искането на президента за спиране на Закона за здравето . 15| 9807 |20.07.2020 Велизар Енчев: Парите, парите! Търсете парите! . 8| 5750 |15.07.2020 Съдия Петрова отхвърли поискания й отвод. "Делото КТБ" продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads