Реклама / Ads
6| 5309 |10.12.2022 НОВИНИ

Отзвук и реакции след ареста на красивата зам.-шефка на ЕП Ева Кайли

.
Ева Кайли Източник: БГНЕС
Членството на гръцката евродепутатка в Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ева Кайли е прекратено, след като снощи се разбра, че е задържана заради подозрения в корупция. Също така тя е изключена и от гръцката ПАСОК, съобщава БНТ.
 

 От  гръцката социалистическа партия я приканват сама да подаде оставка от Европарламента.


Кайли бе арестувана снощи, след като федералната полиция извърши обиски в 16 домове във връзка с разследване за корупция в Европейския парламент.

Бившата телевизионна водеща бе и един от 14-те заместник-председатели на Европарламента и отговаряше за връзките с Близкия изток.

Нейният партньор - асистент в групата на Алианса, също бе разпитан вчера. Преди той е работил за бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, който бе разпитан тази сутрин.

 

От офиса на федералния прокурор има подозрения, че Катар се е опитал да влияе върху икономическите и политически решения на Европейския парламент.

Изданието "Кнак" припомня неин туит от 1 ноември след срещата ѝ с министъра на труда на Катар: "Официален представител на ЕС приветства ангажимента на Катар да продължи реформите на трудовото законодателство след Световното първенство по футбол през 2022 г. и желае успешен турнир".

Същия ден тя споделя туита на новинарската агенция на емирството: "Заместник-председателят на Европарламента: Реформите на трудовия пазар се оценяват от европейците".

 

Бившият президент на Световната футболна федерация Сеп Блатер - по времето, когато бе дадено световното първенство на Катар, заяви наскоро, че това е било грешка. 

Сред разпитаните снощи е и генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини.

Запечатан е офисът на една от асистентките на белгийската евродепутатка от същата партия Мария Арена, както и на асистентите на колегата ѝ Марк Тарабела. 

 

Гръцки реакции: Лидерът на социалистите Никос Андрулакис призна днес пред медиите, че не е запознат с всички обвиненията срещу Кайли, но в много случаи позицията ѝ е била различна и несъвместима с политиката на гръцките социалисти. Изключването ѝ е политическо решение и няма връзка с разследването на белгийските власти.

 

Председателят на евродепутатите на Сириза Пападимулис заяви, че са влизали в спор в Европарламента поради парадоксални изказвания на гръцката евродепутатка, която нелогично е защитавала Катар, като страна с пълно върховенство на закона в защита правата на човека.

 

В анкети за медиите активисти на социалистическата партия казаха, че са шокирани от случилото се и то от евродепутат с изключително висок рейтинг сред избирателите.

Засега останалите парламентарни гръцки партии избягват коментар преди официалната позиция на разследващите власти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2998 |10.12.2022 Евростат: България е трета по брой аборти след Армения и Грузия . 7| 3552 |09.12.2022 Чудото е факт! Хърватия хвърли бомбата, след като отстрани Бразилия от Световното след дузпи . 0| 3232 |09.12.2022 След гласуването на акцизния календар за цигарите още витаят съмнения за лобизъм и топли чувства към Пещера . 35| 7033 |09.12.2022 Facebook обяви Божанков за герой и мъж с топки, след като БСП го изключи като депутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads