Реклама / Ads
5| 5548 |25.01.2024 НОВИНИ

Падналият Ил-76: "Има индикации, че Русия е знаела за инцидента предварително"

.
Обстоятелствата на катастрофата и подробностите за това кой е бил на борда остават неясни, но западни анализатори предупреждават да не се приема за чиста монета версията на Москва за събитията.
 

Президентът na Украйна Володимир Зеленски призова за международно разследване на свалянето на руския военнотранспортен самолет в сряда, докато Москва и Киев си разменяха обвинения относно обстоятелствата на инцидента, пише "Кyiv Post".

 

Какво се случи вчера?

 

Руски самолет Ил-76 падна от небето в западната част на руската Белгородска област, разбивайки се в земята в гигантско огнено кълбо и вероятно убивайки всички на борда.





Според губернатора на областта Вячеслав Гладков катастрофата е станала около 10 ч. киевско време (Киев е в същата като българската часова зона) в Корочанския район, североизточно от столицата на Белгородска област.

 

Мария Мексенцева, жителка на близкото Яблоново, разказва пред руските държавни медии: "Самолетът се е разбил далеч от селото. Беше много шумно и много страшно".

 

"Чухме само силен тътен. Вече имаше дим, огън и грохот".

 

Какво свали самолета?

 

Това все още се обсъжда, но първоначално украинска медия съобщи, че украинските военни са поели отговорност и че самолетът е носил зенитни ракети С-300.





По-късно обаче това твърдение беше оттеглено.

 

Какво твърди Русия?

 

Руското министерство на отбраната заяви, че самолетът е превозвал 65 украински войници, пленени по време на пълномащабното нахлуване, както и шестима души екипаж и трима ескортиращи.

 

То също така заяви, че украинските сили, разположени в граничния район на Харков, са изстреляли две ракети по транспортния самолет, като определи това като "терористичен акт".

 

Руските власти добавят, че катастрофата е станала часове преди планираната размяна на затворници на граничния пункт в Белгород.





"Украинското ръководство е било наясно, че в съответствие с установената практика украинските военнослужещи, които ще бъдат разменени, ще бъдат транспортирани с военнотранспортен самолет до аерогара Белгород днес", се казва в съобщението.

 

В четвъртък Кремъл определи инцидента като "чудовищен акт" и добави: "Никой не може да каже какво въздействие ще окаже това върху удължаването на програмата за обмен на затворници".

 

Твърденията на Русия не могат да бъдат проверени, а по-късно в сряда ръководителят на руската държавна телевизия RT публикува списък на пленените украински военнослужещи, за които се твърди, че са били на борда. Припомняме, че преди да нападне Украйна, Русия твърдеше, че "само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна" (думи на говорителката на Лавров - Мария Захарова; толкова по въпроса колко може да се вярва на информации, които излизат от руската държава).

 

Анализ на "Новая газета" обаче установи, че само 13 имена от списъка могат да бъдат потвърдени като истински украински военнопленници, а поне един от тях вече е бил разменен обратно в Украйна по-рано този месец.





Какво е казала Украйна?

 

Киев потвърди, че размяната на затворници ще се състои в сряда, но заяви, че самоличността на хората на борда на сваления самолет все още не е установена.

 

"В момента не разполагаме с надеждна или изчерпателна информация за това кой е бил на борда на самолета и в какъв брой", се казва в изявление на главната разузнавателна агенция на Украйна.

 

Във вечерното си обръщение президентът Зеленски не потвърди или отхвърли обвиненията на Москва, но подчерта, че Русия "си играе с живота на украинските затворници, с чувствата на техните роднини и с емоциите на нашето общество".





"Трябва да установим всички ясни факти, доколкото това е възможно, като се има предвид, че самолетната катастрофа е станала на руска територия - извън нашия контрол", каза той.

 

И така, какво знаем със сигурност?

 

Западните анализатори предупредиха да не се приема за чиста монета руската версия на събитията.

 

Киър Джайлс, старши консултант, програма "Русия и Евразия", Чатъм Хаус, заяви: "...на този етап няма как да знаем със сигурност какво се е случило. Засега единственото предположение, че на борда е имало украинци, идва от руското Министерство на отбраната, което обикновено служи като индикатор, че е вярно обратното".





"Самолетът излетял от Белгород - предполага се, че превозва 65 украински военнопленници само с трима охранители. Русия организира впечатляващо бърза дезинформационна кампания по повод на инцидента. Това обикновено е индикация, че за него се е знаело предварително".

 

"Така че трябва да обмислим възможността Русия да е подала на украинското разузнаване информация, че самолетът е превозвал ракети С-300, както бе съобщено първоначално - но всъщност да го е напълнила с украинци в очакване, че ще бъде свален".

 

Какво ще се случи по-нататък?

 

Приблизително по същото време, когато Зеленски призова за международно разследване, Съветът за сигурност на ООН се съгласи да се събере в четвъртък в 17:00 ч. по Гринуич (2200 GMT), за да обсъди обвиненията на Москва относно самолета, съобщава АФП.

 

Още нещо, което трябва да знам?

 

Въпросът за военнопленниците е чувствителен и в двете страни.





Въпреки пълномащабните военни действия двете страни са извършили 49 обмена на пленници от началото на войната преди почти две години.

 

Киев твърди, че в руски плен остават повече от 8000 украинци, включително цивилни.

 

През 2022 г. Русия и Украйна се обвиниха взаимно, че са извършили смъртоносни бомбардировки на затвор, в който се намират десетки пленени украински военнослужещи в контролираната от Кремъл Оленовка, в украинската Донецка област.

 

Откакто Москва започна широкомащабни военни действия в Украйна през февруари 2022 г., няколко руски военни самолета се разбиха, а Украйна също твърди, че е свалила руски военни самолети.





В Русия самолетът, превозващ лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, се разби през август миналата година по време на полет от Москва до Санкт Петербург.

 

Москва отрича да е замесена, като вместо това твърди, че самолетът се е разбил, тъй като пътниците му са взривили граната на борда. Отново - толкова по въпроса колко може да се вярна на информациите, идващи от руска страна.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8194 |25.01.2024 86 години от рождението на Владимир Висоцки: Мрази хладния цинизъм, да му плюят в душата . 3| 5151 |25.01.2024 Радан Кънев призова ПП и ДБ да се явят заедно на европейските избори . 0| 5015 |25.01.2024 В три области от днес е обявена грипна епидемия. Учениците продължават да ходят на училище . 55| 8371 |25.01.2024 Ген. Съби Събев за ФрогНюз: Кремъл подкопава доверието към НАТО на българина, внася разделение сред населението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads