Реклама / Ads
1| 3722 |06.12.2018 НОВИНИ

Пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия искат организации

.
Според инициаторите тютюневата индустрия е ориентирана към младите хора и е единствената, която произвежда продукт, който убива свои потребители.
Организации, борещи се с тютюневия дим обявяват, че външната реклама на цигари е агресивна и увеличава риска младежи да започнат да пушат с цели 7%.
 

Коалиция за живот без тютюнев дим и Сдружение "България без дим" искат от Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката да се наложи пълна забрана на външната реклама на тютюневи изделия, както и рекламата вътре в търговските обекти.

 

Според тях рекламирането на тютюневи изделия трябва да бъде премахната от всички възможно източници, а това включва всяко едно търговско съобщение - билбордове, афиши, плакати, които трябва да се забранят.

 

На Министерство на здравеопазването и Министерство на икономиката ще бъде представено ново предложение за ограничаване на външната реклама, като крайната цел на експертите е пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия.

Предложенията включват забрана на прякото или косвено популяризиране на тютюневите изделия, забрана на спонсорството на лица, ангажирани с производство на тютюневи изделия, и излагането на цигари по рафтове и витрини, като информацията за наличните изделия от потребителите да се установява по списъци, на които се показват цените им.

 

Всяка форма на реклама на тютюневи изделия, която младежите разпознават, увеличава шанса да започнат да пушат със 7%, показват последните проучвания, които от Коалиция без тютюнев дим и Сдружение "България без дим" представят на пресконференция в БТА.

 

Според данни от изследване на "Екзакта" 71% от българите подкрепят действащата пълна забрана за тютюнопушене. Цифрите показват още, че с 6% нараства делът на хората, които са против това подрастващите да виждат реклами на тютюневи изделия, като 79% от българските граждани не са съгласни децата и подрастващите да виждат външни реклами на цигари. Най-много от тях са младите хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4041 |26.11.2018 Украинската армия е в пълна бойна готовност . 4| 4016 |20.11.2018 Съдът все пак наложи забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната . 0| 4069 |16.11.2018 F-18 отпадна от класацията заради непълна оферта . 1| 3780 |29.09.2018 Ловци блокираха ферибот заради забраната да стрелят до Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads