Реклама / Ads
0| 4047 |01.03.2019 НОВИНИ

Паметник на митрополит Натанаил вдигат в Гоце Делчев

.
Площад „Митрополит Натанаил” Източник: Кръстьо Шилев
Бюст - паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще бъде издигнат в центъра на гр. Гоце Делчев. Това решение взе на единодушно Общински съвет – Гоце Делчев след предложение на кмета на общината.
 

Натанаил Неврокопски е висш български православен духовник, Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. По-късно служи в Синайския манастир в Египет и в Израел. През 1986 година, Светия синод го изпраща на енорийска служба в Лондон. На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

 

Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – безчинно скромен по детски, всеопрощаващ, пословичен, безсребреник, благ и чужд на суетата.

 

С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Неврокопския владика строеше и възстановяваше храмове и манастири, възпитава във вяра стотици млади хора в летните детски лагери в манастира на Хаджидимово, издаваше православна книжнина, организира социални кухни и културни събития.

 

Освен огромния му принос за Неврокопската епархия и Българската православна църква, митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира «Свети Георги Зограф» в Света гора, Атон.

 

Заради всичко, което е направил през земния си път в полза на хората и църквата, община Гоце Делчев и Общински съвет – Гоце Делчев взеха решението да бъде изграден бюст-паметник на митрополит Натанаил, който ще се намира в центъра на града на площада, носещ неговото име от 27.10.2016 г.

 

Паметникът, заедно с уникалната градска архитектура от началото на миналия век ще превърне площад «Митрополит Натанаил» в прекрасен архитектурно-монументален акцент на най-красивата улица на гр. Гоце Делчев – улица „Търговска“.

 

Идейният проект за бюст – паметника е дело на младия и талантлив български скулптор Илия Бояров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4202 |19.02.2019 Пенсионерка даде спестяванията си за паметник на Левски . 1| 4684 |16.02.2019 17 войнишки паметника ще бъдат обновени в област Велико Търново . 2| 4197 |12.02.2019 Отец Никанор: Позицията по стратегията за детето не e на Ловчанския митрополит . 0| 3884 |12.02.2019 Митрополит против становището на Светия синод за Стратегията за децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads