Реклама / Ads
3| 3338 |20.08.2021 НОВИНИ

Панайотов: Нито водим, нито имаме право да водим преговори за покупката на изтребители

.
Георги Панайотов Източник: БГНЕС
”Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители, нито има право”. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов от парламентарната трибуна във връзка с обвинения, че служебното правителство е заложило пари за закупуването на нови 8 самолета F-16. Той подчерта, че по никакъв начин България не се ангажира финансово и юридически.
 

"Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните инвестиционни намерения на Министерство на отбраната, както знаете за неговата реализация и в изпълнение на чл. 16, ал. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили два парламента приеха решения, с които са одобрени проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация", каза още министър Панайотов.

 

"Основният замисъл на проекта е придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа - първи за придобиване на осем самолета и втори за придобиване на още осем самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане на писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход", заяви още министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4043 |13.08.2021 Ревизията на Румен Спецов включвала период, в който той не е нито управител, нито собственик . 8| 4947 |13.08.2021 Кирил Петков: Нито един от язовирите в тежко състояние не е сред ремонтираните . 1| 3082 |12.08.2021 Пламен Панайотов: Прогнозите са, че вървим към избори . 10| 4591 |09.08.2021 Хаджигенов: Не се сещам за нито една смислена причина Петър Илиев да бъде бутан на обществен пост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads