Реклама / Ads
0| 2620 |20.07.2022 НОВИНИ

Христо Панчугов: С третия мандат на БСП Радев прокарва собствена политика

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
„С връчването на третия мандат на БСП, президентът Румен Радев поставя на втори план перспективите да има правителство за сметка на неговата собствена политика. Съставянето на правителство няма да оздрави ситуацията, а по-скоро ще я влоши, защото имаме криза на легитимността на 47 НС. Единственото, което може да разреши кризата е легитимация през нови избори“, заяви за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

„Идеята за съставяне на правителство отпада на заден план за сметка на личните политически интереси и на двете страни. Политическият интерес на Радев е да продължи да говори на избирателите на БСП, които са основна част и от неговите избиратели. По този начин той прави опит да легитимира една линия на поведение, която поддържат с БСП, засягаща оценката на конфликта в Украйна, необходимостта да се преосмисли българската военна подкрепа за Киев. Радев легитимира едни тенденции в българското общество, които вървят към преосмисляне на настоящата позиция на правителството“, обясни той и добави, че това засяга и предоговарянето на договора за доставката на природен газ с „Газпром“: „От тази гледна точка въпросът е по-скоро тактически, отколкото стратегически“.

 

Според него ще бъде трудно на „Демократична България“ да обясни на своите избиратели подкрепата си за мандатоносител БСП.

 

„На пръв поглед изглежда, че те управляват и сега заедно, но от чисто символна позиция това не е точно така. Най-малкото и заради разминаванията, за които вече говорихме. Позицията на БСП по отношение на Украйна беше осъдена, имаше нарочна декларация на „Демократична България“. В нея отлагането на военната подкрепа за Украйна се разглеждаше като изключителна грешка. В този смисъл една подкрепа за правителство с мандат за БСП не само би подкрепило БСП, което вече е проблематично за избирателите на ДБ, то би подкрепило едно отношение към политическите процеси в момента, към сигурността на България, както и защитата на тази сигурност в енергийната и отбранителната сфера“, каза Панчугови прогнозира, че по тази причина шансовете за съставяне на правителство намаляват изключително драстично.

 

Според него най-голямата червена линия ще бъде липсата на легитимност на това управление.

 

„Всяка една от партиите вече е започнала да говори предизборно. Най-малкото общо кратно става съвсем невъзможно. Когато политическите формации са фиксирани да радикализират ситуацията, да посочват различията, защото именно предизборната ситуация го изисква, за да се разграничат от останалите, шансовете за постигане на политическо съгласие е минимален“, заяви Панчугов,

 

Политологът смята, че дори и да се състави правителство, което много го съмнява, следващите няколко месеци ще са белязани от калкулацията дали едно или друго политическо решение, отговаря на очакванията на избирателите на партиите. „Това ще направи взимането на решения много сложно“, добави той.

 

Христо Панчугов подчерта, че Русия е най-силната разделителна линия, ГЕРБ – анти-ГЕРБ е втората разделителна линия, която в момента стои в рамките на това управляващо мнозинство.

 

„Големият въпрос е дали има някакъв смисъл да се състави правителство на фона на нещата, които бяха изговорени. Ние видяхме изключително тежки обвинения от страна на „Има такъв народ“ към „Продължаваме промяната“ и обратното. Имаме очевидно ценностно и идеологическо разминаване между „Демократична България“ и БСП, както и в известна степен между „Продължаваме промяната“ и БСП. Не знам как тези формации ще се направят, че нито едно от тези неща не се е случило и в името на какви цели това би сработило“, заяви политологът.

 

Според него съставянето на правителство не просто не би оздравило ситуацията в страната, по-скоро би причинило проблеми, защото имаме очевидна криза на легитимността на 47 Народно събрание.

 

„То е неспособно да сформира политически дневен ред. То е неспособно да събере дори и плаващо мнозинство около този политически дневен ред. В този смисъл се е изчерпал откъм доверие на българските граждани. Това е най-големият му проблем, който се усеща от българските граждани. Единственото, което може да разреши кризата е легитимация през нови избори. Тези нови избори могат да възпроизведат същата ситуация, но те потенциално биха заявили ясно, че това е състоянието на българското общество и вече е отговорност на политиците да намерят механизма, за да продължат напред“, заяви Христо Панчугов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2657 |19.07.2022 Проф. Христова: Очакваме пик на разпространението на К-19 до края на август . 0| 9983 |18.07.2022 Експерт озадачено: Очаквах повече въображение от Румен Радев при връчване на третия мандат . 0| 2461 |18.07.2022 Радев връчва третия мандат на БСП в 17 часа . 0| 4207 |17.07.2022 Радев връчва третия мандат на БСП
Реклама / Ads