Реклама / Ads
0| 2147 |23.07.2024 НОВИНИ

Политологът Ружа Смилова: Оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат

.
Политологът Ружа Смилова Източник: БГНЕС
"Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство."
 

Това мнение изрази пред БНР политологът Ружа Смилова.

 

"Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП. Не е изключено президентът Радев да реши да играе с по-голямо въображение, давайки този мандат този път на ИТН. Смятам, че президентът не таи никакви илюзии, че вероятността за сформиране на кабинет с този мандат в рамките на това Народно събрание клони към 0", посочи експертът. 

 




По думите й обаче има ясни печеливши и губещи от тази системна криза, в която се намира политическата ни система: 

 

"Печеливш в една доста песимистична и негативна ситуация е президентът Радев. Бидейки единственият печеливш от една такава криза, президентите по принцип, особено във втория им мандат, започват сериозно да се заиграват с идеята за увеличаване на правомощията, а дори и за смяната на модела от парламентарен към президентски". 


Според нея задълбочаването на кризата на партийната ни система само "налива вода в мелницата на едни такива настроения за промяна изцяло на политическата ни система". 





Политологът бе категорична, че Радев няма да направи невъзможното на този етап, за да излезем от тази криза.

 

Тя отбеляза, че единственото, което би могъл да направи за доброто на обществото, е да даде мандата на политически играч, който ще даде известно време преди разпускането на парламента и така да забави връщането на неизпълнения мандат, за да може кампанията да започне в една по-спокойна ситуация през есента и да се проведе конструктивна кампания. 

 

Смилова обясни как изглеждат нещата от страната на губещите: 

 

"Това, което трябва да очакваме при едни съзнателни политически играчи, е осъзнавайки дълбочината на кризата, да има някакво отрезвяване и опит за излизане от тази криза, за издърпване на участниците в нея и на основните предизвикали тази криза, предвид задънената улица, в която сме стигнали. За съжаление, наблюдаваме една политическа игра с негативен резултат, в която тези, които печелят краткосрочните битки, дългосрочно губят". 





Според анализатора не е възможно сближаване между ГЕРБ и ПП-ДБ в рамките на третия мандат. По-реалистично е обаче това да се случи по време на разговори в следващо Народно събрание, уточни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2149 |23.07.2024 Проучване: Мнозинството украинци не са съгласни на териториални отстъпки на Русия за прекратяване на войната . 1| 2728 |23.07.2024 След спецакция на СДВР: Трима души са закопчани за фишинг измами . 1| 2149 |23.07.2024 Нетаняху към семействата на заложниците в Газа: Скоро може да има споразумение за освобождаване . 7| 5145 |23.07.2024 Мартин Табаков за ФрогНюз: Ако Европа бе военно силна, щеше да има по-малко значение кой ще ръководи Белия дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads