Реклама / Ads
0| 2800 |16.12.2021 НОВИНИ

Пандемията, цените на тока и миграцията – фокус на последната за годината среща на евролидерите

.
Източник: БГНЕС
Последна за годината Среща на върха в Брюксел, в която участва президентът Румен Радев. Тя започва точно в 11 часа българско време. Очаква се европейските лидери да обсъдят днес пандемията, зелените сертификати, цените на енергията, миграцията по външните граници, както и напрежението между Русия и Украйна.
 

В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията с COVID и новият вариант на вируса. Очаква се евролидерите да препотвърдят позицията, че ваксинацията, включително поставянето на подсилваща доза, остават най-добрият начин за справянето с пандемията.

 

Още тази сутрин европейските лидери ще обсъдят и най-вероятно подкрепят предложението на ЕК за валидността на зелените сертификати. От януари те ще бъдат валидни само при наличие на трета доза най-късно 9 месеца след първоначалния цикъл на ваксинация. Съюзът отново ще опита да подкрепи координирани действия, за да запази възможността за свободно пътуване на европейска територия.

 

Европейските лидери ще направят и преглед на ситуацията с функционирането на пазара на газ и електроенергия на фона на увеличаващите се цени на енергията.

 

Друга тема на срещата на върха е миграцията и сътрудничеството с трети държави, както и засилването на отбранителните способности на Европейския съюз. Кризисната ситуация по границите на Беларус с Полша и Литва ще в центъра на внимание.

 

Засиленото руско военно присъствие на границата с Украйна ще е сред най-важните теми на този съвет. Важно е с какво послание ще излязат евролидерите днес. Не е тайна, че според едни не трябва да се прекалява с острия тон към Русия, тъй като все още няма ново нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Други обаче настояват за недвусмислено предупреждение от страна на Европа в случай на руска агресия.

 

Вчера президентът Румен Радев отбеляза, че за втори път тази година темата за започването на преговори за членство с Република Северна Македония отпада от дневния ред на срещата на върха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4588 |15.12.2021 Лена Бориславова: Няма да има увеличение на тока от Нова година . 7| 3363 |15.12.2021 Нинова обеща, че в близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока . 4| 3438 |15.12.2021 Енергийната комисия предложи смяна на срока на действие на мораториума върху цената на тока . 5| 3239 |15.12.2021 МС: Възможно е временно ограничаване правомощията на КЕВР за актуализиране цените на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads