Реклама / Ads
1| 3431 |05.10.2021 НОВИНИ

Pandora Papers показа нуждата от реформи в офшорната индустрия

.
Скандалът с Pandora Papers повдигна един много важен въпрос - нуждата от реформи в офшорната индустрия. Това е сектор, който е над закона. Правителствата на отделните държави, които отлагат такива важни промени, които ще засегнат злоупотребата с корпоративната тайна, вече нямат извинение.
 

Това се посочва в позиция на международната организация “Transparency International” (“Прозрачност без граници”),  която се занимава с борба с корупцията, включително и корупцията във властта. 

 

Мащабното журналистическо разследване “Pandora Papers” хвърли светлина върху офшорните тайни на хората с власт. Разследването е на Международния консорциум на разследващите журналисти, в който участват стотици медии по цял свят. Счита се, че става дума за най-голямото разследване в историята. Над 330 политически фигури, някои от които с огромно влияние на международната сцена, попадат под ударите на мащабния труд, а данните са оповестени след преглед на хиляди документи. 

 

Разследването показва как високопоставени служители, олигарси и милиардери прехвърлят богатството си в офшорни зони, купуват си лукс и скъпи имоти като същевременно самоличността им остава скрита. Това разбира се се случва с любезното съдействие на корпоративния свят. 

 

“Има огромна ирония тук. Политическите лидери, които би трябвало да се борят с мръсните парични потоци, всъщност са част от статуквото и печелят от него. През следващите няколко месеца те ще имат доста какво да обясняват”, посочва Мария Мартини, експерт в борбата срещу прането на пари към “Прозрачност без граници”. 

Открехването на завесата, спусната над подземния офшарен свят може да се окаже полезно и да създаде условия да се сложи край на десетилетия злоупотреби с анонимността на компаниите. Не е редно който и да било да се крие зад фирми, които съществуват само на хартия. 

 

Разследването "Pandora Papers" идва в момент, в който света се приближава към установяването на нов стандарт за корпоративна прозрачност. прозрачност. Transparency International призовава Работната група за финансови действия да изисква регистри на собствениците на компании във всички държави. Това би попречило сключването на сделки в юрисдикциите, оповестени в разследването. 

 

Скандалът с “Pandora Papers” не е първият подобен. Неотдавна публично достояние станаха и Панамските досиета. Въпреки това обаче доставчиците на корпоративни услуги продължиха да осъществяват малък или почти никакъв контрол в редица държави. Включително и в Панама.

 

Важно е също така задълженията за борба с изпирането на пари да бъдат разширени върху посредници от частния сектор, като например доставчици на корпоративни услуги, и надзорните органи да разполагат с механизми, за да осъществяват подобен контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3518 |05.10.2021 Сагата Pandora Papers: Бабиш призна, че е купувал имоти във Франция чрез офшорки . 33| 19174 |04.10.2021 Pandora Papers: Двама ”бивши” български политици изплуваха в гигаскандала . 5| 6133 |04.10.2021 Българската връзка в Pandora Papers: Сръбски министър с имоти за милиони по Черноморието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads