Реклама / Ads
33| 19133 |04.10.2021 НОВИНИ

Pandora Papers: Двама ”бивши” български политици изплуваха в гигаскандала

.
Двама бивши български политици изплуват след цунамито Pandora Papers - мащабното международно журналистическо разследване за офшорните тайни на хора, разполагащи с власт. Кои са техните имена обаче ще стане ясно чак след няколко дни.
 

Разследването е на Международния консорциум на разследващите журналисти, в който участват стотици медии по цял свят. Сред тях е и българския сайт Bird.bg. Над 330 политически фигури, някои от които с огромно влияние на международната сцена, попадат под ударите на мащабния труд. 

 

Двамата български политици обаче ще станат ясни във втората вълна публикации, обясни пред Българското национално радио Атанас Чобанов от Bird.bg. Те са свързани с партии, които са управлявали и които също са част от т. нар. задкулисие, което в България се считаше за "неформална власт".

 

Двамата българи влизат в списъка с имена, в който попадат и руския президент Владимир Путин, украинския президент Володимир Зеленски, краля на Йордания Абдуллах II, Тони Блеър и още куп хора с влияние. 

 

По думите на Чобанов в огромния обем от документи става дума за случаи, засягащи пари, взети от българския данъкоплатец. Сумата може да надхвърли 1 милиард лева. Над 200 лица, установени от България и започнали този офшорен бизнес, като някои от тях са с българско гражданство, фигурират според него в документите. Част от тях имат "съвсем легитимен бизнес", вероятно направили офшорна фирма, за да "легитимират финансовите си потоци".

 

Българската връзка в Pandora Papers вероятно е много по-дебела, отколкото е известно в момента. С първата порция от мащабното разследване се разбра, че сръбският финансов министър Синиша Мали разполага с тузарски имоти по родното Черноморие на стойност над 6 милиона лева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6110 |04.10.2021 Българската връзка в Pandora Papers: Сръбски министър с имоти за милиони по Черноморието . 0| 3117 |25.09.2021 Двама пострадали при ПТП в района на Кресненското дефиле . 0| 3352 |20.09.2021 Две жертви и двама ранени след челен сблъсък на кола и камион на пътя Разлог-Юндола . 1| 2997 |20.09.2021 Инцидент с трамвай и автобус в София. Двама души са пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads