Реклама / Ads
15| 4299 |06.10.2021 НОВИНИ

Pandora Papers: Родните служби са на ход. Ако не направят нищо, вината е тяхна

.
Намирането на информация и доказателства не е много лесен процес и се изисква активна работа от страна на родните служби и прокуратурата. Ако се използват възможностите на официалната съдебна поръчка, то тогава всяка една държава е длъжна да предостави информация. Въпросът е да се стартира от нещо. Разследването Pandora Papers дава такова основание. Има една стартова платформа за ДАНС, данъчните ни органи и прокуратурата. Ако не направят нещо, вината е само тяхна.
 

Това заяви в ефира на bTV Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването. Повод за коментара му е световната новина през последните дни, в която бе въвлечена и България. Мащабното разследване Pandora Papers хвърли светлина върху офшорните тайни на световния властови и дори спортен елит. Сред имената, които се ползват от услугите на данъчния рай попадат Владимир Путин, краля на Йордания, Тони Блеър и куп политици. Намесени бяха и имената на двама бивши български политици. Единият от тях е Делян Пеевски. Той обаче в писмо до медиите твърди, че всичко около бизнеса и данъчните му задължения било законно.

 

"Офшорните зони представляват заобикаляне на закона, но това може да е в много посоки. На първо място - да се ползва за укриване на данъци. Подобни книжни фирми се ползват и за пране на пари, резултат от престъпление, финансиране на тероризъм и всякаква контрабанда. Не мога да си обясня двойния стандарт, който в момента голяма част от държавите и техните ръководства проявяват към този тип зони и компании. От години само се приказва, но нищо не се прави. Включително и на ниво Европейски съюз. Вадят се черни и бели списъци, но санкции няма. Това са огромен брой офшорни зони, включително и в Европа. ЕС е огромчен длъжник. Това е чиста кражба от националното ни богатство", посочи още Гяуров.

 

Става дума за фрапиращ дял от брутния вътрешен продукт. Според финансовия експерт Кольо Паламов ударът за държавата ни към днешна дата е на стойност около 51 милиарда.

"Тук всеки на пето ниво - бизнесмен и който и да е, издърпва едни милиони и строи хотел на Слънчев Бряг. Никой не прави нищо. Един човек няма обявен или проверен", посочи още Парамов.

 

По оценка на Международния валутен фонд годишно фиска на отделните държави губи между 200 и 400 милиарда от подобни сделки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3428 |05.10.2021 Pandora Papers показа нуждата от реформи в офшорната индустрия . 2| 3514 |05.10.2021 Сагата Pandora Papers: Бабиш призна, че е купувал имоти във Франция чрез офшорки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads