Реклама / Ads
2| 5576 |13.05.2010 НОВИНИ

"Панега" застрахована за отвличане от пирати

.
Корабът "Панега"
От няколко месеца съществува специален застрахователен продукт за пиратски отвличания, който включва и плащането на откуп. Това призна пред Дарик кап. Цветан Гъдев, представител за България на компанията "Би Нави шип мениджмънт", чийто кораб "Маласпина Касъл" миналата година беше пленен от сомалийски пирати и по-късно освободен.
 
По информация на кап. Гъдев, корабът "Панега", който на 11 май също беше похитен в Аденския залив, е имал такава застраховка. Според него, ако е вярно, това ще облекчи нещата.

"Най-голямата застраховка за откуп, която съм виждал, е за 5 млн. долара. Не знам дали "Панега" е застрахована за толкова пари, но по-важното е тя да има такава застраховка. 5 млн. са твърде много като откуп за "Панега", коментира капитанът.

Той прогнозира, че преговорите за "Панега" ще бъдат по-кратки в сравнение със "Сейнт Джеймс парк" и "Ейшън глори", тъй като българският кораб няма почти никаква стойност за разлика от другите от два.

По думите на Гъдев системата на охрана в Аденския залив е по-добра в сравнение с преди, но не е достатъчно ефективна. Той е на мнение, че при преминаването през Аденския залив на борда на корабите трябва да има въоръжена охрана, каквато вече съществува на руските плавателни съдове.

Представителят на "Би нави шип" посочи още, че е напълно възможно корабът "Панега" да е бил похитен за 12 минути. Атаките, както обясни кап. Гъдев, стават на случаен принцип. "Пиратите стоят в малки лодки и атакуват първия подходящ кораб, който успеят да доближат. Те са неграмотни момчета и не могат да преценят дали корабът е пълен и скъп. Целта е да го овладеят, а други хора мислят колко би струвал този кораб и какъв откуп може да се иска за него", каза капитанът. По думите му никой не знае колко пирати действат в Аденския залив.

Междувременно стана ясно, че застрахователят на отвлечения танкер, собственост на Параходство "БМФ", е Willis insurance brokers. Източник от БМФ, пожелал анонимност, потвърдил информацията, че застраховка "Риск от отвличане" е направена на танкера.

До този момент не е осъществена връзка с българските моряци на борда на отвлечения от сомалийски пирати танкер "Панега". Корабът е подминал остров Сокотра и продължава да плава към южния бряг на Сомалия, съобщиха от параходство Български морски флот.

Пиратите все още не са потърсили връзка с компанията, където е създаден специален кризисен щаб. Практиката сочи, че преговорите започват след като корабът пристигне в определеното от похитителите пристанище.

Frognews,bg
припомня, че българският танкер „Панега" с 15-членен екипаж бе отвлечен от пирати в района на Аденския залив на 11 май на 100 мили източно от Йемен на път за Пакистан, където е трябвало да бъде нарязан за скрап.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4761 |13.05.2010 "Панега" още се движи, подмина рога на Африка . 7| 4664 |12.05.2010 РЗС: Цветанов с конспиративна чистка в съда . 0| 4932 |12.05.2010 Последен рейс правел отвлеченият "Панега" . 4| 4688 |06.05.2010 Изгнила храна давали пиратите на отвлечените българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads